Τρεις ‘Ελληνες στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για το 2012

euro-dollar

 

 

 

 

 

Τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για το 2012, οι οποίοι φέτος φτάνουν τους 1.226, μεταξύ αυτών και τρεις Έλληνες, ανακοίνωσε το περιοδικό Forbes.

Πρώτος στη λίστα για τρίτη χρόνια βρίσκεται ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ Χελού, με 69 δισεκατομμύρια δολάρια στο λογαριασμό του, ενώ δεύτερος βρέθηκε ο Μπιλ Γκέιτς με 61 δισεκατομμύρια και τρίτος Γουόρεν Μπάφετ αρκετά χαμηλότερα με 44 δισ. δολάρια.

Την Ελλάδα «εκπροσωπούν» τρεις επιχειρηματίες. Πρώτος στη λίστα στη θέση 418 και με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, το κορυφαίο στέλεχος της πολυεθνικής Glencore, της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου στο εμπόριο πρώτων υλών. Ο σχετικά άγνωστος Έλληνας κροίσος εμφανίζεται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη λίστα και αφήνει αρκετά πίσω τους «συνήθεις υπόπτους» Σπύρο Λάτση που βρίσκεται στην θέση 464 με 2,6 δισ. δολάρια και τον Φίλιππο Νιάρχο που βρίσκεται πιο κάτω στην θέση 491 με 2,5 δισ. δολάρια.

Οι περισσότεροι βέβαια της λίστας προέρχονται από την Αμερική με 425 εκπροσώπους, ενώ στη δεύτερη θέση υπήρξε ανατροπή καθώς η Κίνα έχασε τη θέση της από την Ρωσία που εκπροσωπείται από 96 δισεκατομμυριούχους, ενώ η Κίνα τερμάτισε τρίτη με 95. Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από την άλλη βρίσκονται στην Μόσχα, όπου δραστηριοποιούνται 78, ακολουθεί η Νέα Υόρκη με 58 και τρίτο βρίσκεται το Λονδίνο με 39 δισεκατομμυριούχους.

Τρεις δισεκατομμυριούχοι επίσης προέρχονται από το χώρο του ποδοσφαίρου με τον ιδιοκτήτη της Σαχτάρ, Άλισε Ουσμάνοφ να βρίσκεται στην 28η θέση 18,1 δισ. δολάρια, τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς της Τσέλσι στην 68η θέση με 12,1 δισ. και ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ στην 804η θέση με 1,6 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι φέτος είναι η χρονιά που η λίστα έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, 1.226 συνολικά, με το συνολικό ποσό-ρεκόρ των 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η πρώτη δεκάδα είναι:

1 Κάρλος Σλιμ Χελού 69 δισ. (τηλεπικοινωνίες-Μεξικό)

2 Μπιλ Γκέιτζ 61 δισ. (Ιδρυτής της Microsoft – Αμερική)

3 Γουόρεν Μπάφετ 44 δις (Berkshire Hathaway – Αμερική)

4 Μπέρναρντ Αρνόλτ 41 δισ. (Λουί Βιτόν – Γαλλία)

5 Αμάντσιο Ορτέγα 37,5 δισ. ( Ιδιοκτήτης του Zara – Ισπανία)

6 Λάρρυ Έλισον 36 δισ. (Ιδιοκτήτης της Oracle – Αμερική)

7 Έικ Μπατίστα 30 δισ. (πετρέλαιο – Βραζιλία)

8 Στεφαν Πέρσον 26 δισ. (Ιδιοκτήτης της H&M – Σουηδία)

9 Λι Κα Σινγκ 25,5 δισ. (Χονγκ Κονγκ)

10 Καρλ Αλμπρεχτ 25,4 δισ. (Ιδιοκτήτης της Aldi – Γερμανία)

Πηγή:Voria