Τρίκαλα: Η πρώτη στην Ευρώπη μεταφορά φαρμάκων με drone

Αερομεταφορά φαρμάκων με drone σε απομακρυσμένες περιοχές έχει προγραμματίσει ο δήμος Τρικαίων. Ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού σε μία πρώτη πανευρωπαϊκή πτήση.

Ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala ΑΕ, κατά την τρέχουσα περίοδο, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HARMONY», για βιώσιμες μεταφορές φαρμακευτικού υλικού στις πόλεις μέσω πτήσεων drones.

Η πρώτη πανευρωπαϊκά αερομεταφορά φαρμάκων σε απομακρυσμένα φαρμακεία, έγινε σήμερα στα Τρίκαλα. Η καινοτόμος αυτή υπηρεσία θα χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης όπως και σε πολίτες που έχουν μειωμένη προσβασιμότητα.

Το σύστημα των drones θα εφαρμοστεί, όπως τονίζει ο υπεύθυνος της e-Trikala ΑΕΟδυσσέας Ράπτης, πιλοτικά για δύο μήνες με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι η διερεύνηση της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη διανομή φαρμάκων. Η πιλοτική εφαρμογή έχει μεγαλύτερη σημασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανάγκης ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής μεταφοράς αγαθών και χρήσης τηλεματικών εφαρμογών.

Το ιπτάμενο όχημα ξεκίνησε -με την άδεια της πολιτικής αεροπορίας- από τον κόμβο καινοτομίας e-trikala για μια δοκιμαστική πτήση.

Αυτός ο τρόπος εφοδιασμού θα είναι πραγματικότητα σε λίγα χρόνια, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σχετικά με το εγχείρημα. Η πιλοτική αυτή δράση θα διαρκέσει δύο μήνες, μεταφέροντας φάρμακα από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Τρικάλων σε περιφερειακά φαρμακεία.

ertnews.gr