Έχοντας ως γνώμονα τη σημασία της επικοινωνίας, σε επίκαιρα και φλέγοντα θέματα, με διακεκριμένους ομιλητές, η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού διοργάνωσε σήμερα το πρωί στο Μουσείο Τσιτσάνη -στη συνέχεια του Συνεδρίου για τον Daniel που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο- μια εξόχως ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «DANIEL και Κλιματική Αλλαγή: Πού βρισκόμαστε σήμερα;».
Στην εικόνα της Θεσσαλίας μετά την επέλαση του Daniel και ειδικότερα στον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ο Καθηγητής και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας τονίζοντας πως «Ο μηχανισμός αυτός στήθηκε σχετικά γρήγορα, έχουμε περάσει από μια εποχή που πριν τον Daniel για να δει κάποιος τη στάθμη του νερού έπαιρνε τηλέφωνο στην κυρά Μαρία στο Κεραμίδι και ρωτούσε ενώ τώρα έχουμε περάσει σε κάτι που έχει σχεδιαστεί σωστά και έχοντας διανύσει τεχνολογικά μερικά χιλιάδες χρόνια μπορεί κάποιος να δει τη στάθμη του νερού, το ύψος της βροχής, μπορεί να υπολογίσει δεδομένα όπως μετεωρολογικά ή την επίδραση ανθρωπογενών παραγόντων στην υγεία του ανθρώπου.
Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το υδρολογικό μοντέλο ούτως ώστε όταν υπάρχει πολύ νερό μπορεί κανείς να παρέμβει και να δημιουργήσει πλημμυρικές ζώνες, πριν γίνουν τα έργα να κρατήσει ψηλά τα νερά. Μας βοήθησε επίσης στη διαχείριση των πυρκαγιών γιατί με το κέντρο αυτό και με τον τρόπο που λειτούργησε φέτος και σε πολύ καλή συνεργασία με την Πυροσβεστική είχαμε παρά τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών λιγότερα καμένα στρέμματα αλλά και στην αντιμετώπιση της πανώλης γιατί είχαμε περάσει τα δεδομένα από τις κτηνοτροφικές μονάδες και μπορέσαμε να σχεδιάσουμε δειγματοληψίες στοχευμένα και όλο αυτό που περιγράφω είναι η βάση του πώς θα φτάσουμε στην ανθεκτικότητα».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Δρ Δημήτριος Γούσιος μίλησε με θέμα «Μια Περιφέρεια χωρίς ύπαιθρο: νέες προσεγγίσεις με τη ματιά του μέλλοντος» σημειώνοντας ότι «Μετά το άδειασμα των βουνών τα πράγματα δείχνουν ότι αρχίζουν και αδειάζουν και τα χωριά στην πεδιάδα και μάλιστα και αυτά που είναι κοντά στις πόλεις. Επίσης, ενώ δεν το αναμέναμε, τα τελευταία 15-20 χρόνια στην Ευρώπη και τώρα και σε εμάς αρχίζει να διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το μέλλον της υπαίθρου, απλώς πρέπει να το κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε ότι είναι κάτι που αλλάζει τα δεδομένα, υπάρχει ένα μέλλον και μια προοπτική αρκεί να μπορέσουμε να το σχεδιάσουμε, να το προτείνουμε και να το εφαρμόσουμε, τουλάχιστον εμείς ως επιστήμονες μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι είναι κάτι που αλλάζει υπέρ του ύπαιθρου χώρου».
Τη σύνοψη των προτάσεων της HVA International για τη Θεσσαλία παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλός της Μιλτιάδης Γκουζούρης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις μας αφορούν την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων προκλήσεων της Θεσσαλίας, το ένα είναι τα φαινόμενα επιπέδου Daniel και το άλλο η ξηρασία που μαστίζει την περιοχή. Οι προτάσεις μας αφορούν τεχνικά έργα όπως φράγματα, αναχώματα, επέκταση της λίμνης Κάρλας κ.λπ. και παράλληλα και διοικητικά όπως ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειρίζονται τα ύδατα με κεντρικό τρόπο και όχι αποσπασματικά και με κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, όλα αυτά θα συγχωνευθούνε και θα μπούνε κάτω από έναν φορέα που έχει πλέον ιδρυθεί και σιγά σιγά περνάμε στη δεύτερη φάση που αρχίζει και αναλαμβάνει αρμοδιότητες από τα Υπουργεία και προχωρά και την υλοποίηση διαφόρων μέτρων. Έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά την επισκευή κατεστραμμένων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, γεφυρών κ.λπ. και παράλληλα κάνουμε επικαιροποίηση υφιστάμενων μελετών για τα φράγματα Πύλης και Μουζακίου, την κατασκευή διώρυγας για τη μεταφορά νερών από τον Πηνειό στην Κάρλα και την αύξηση της χωρητικότητας στη λίμνη Κάρλα».
Για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με την ανθρώπινη παραγωγικότητα και τη γεωργία μίλησαν αντιστοίχως ο Καθηγητής Δρ Αντρέας Φλουρής και ο Καθηγητής Δρ Νικόλαος Δαναλάτος, την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Λέσχης κ. Ιωάννης Κ. Γεωργιάδης και συντονιστής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Δρ Γιάννης Κουτεντάκης.