Τρεις «μνηστήρες για τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα!

Στην τελική ευθεία μάχης εισέρχονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Cosmote, Vodafone και Wind διεκδικούν το φάσμα 5G.

Οι τρεις γνωστοί παίκτες της εγχώριας αγοράς, όπως αναμενόταν, κατέθεσαν χθες τους φακέλους συμμετοχής στη δημοπρασία για την παραχώρηση φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) που προωθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Ο διαγωνισμός θα οδηγήσει στη χορήγηση:

α) Eως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος στη φασματική περιοχή 3.600 MHz.

β) Eως δώδεκα δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 2 GHz.

γ) Eως έξι δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 700 MHz.

δ) Eως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 200 MHz στη φασματική περιοχή 26 GHz. Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ποικίλλει και ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή 3.600 MHz, ενώ φτάνει τα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.

Μέχρι τις 11 χθες το πρωί, που έληξε η υποβολή, δεν εμφανίστηκε κανένας άλλος ενδιαφερόμενος εκτός από τις τρεις εταιρίες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, θα ακολουθήσουν η επανυποβολή αιτήσεων και ενστάσεων επί του προσωρινού καταλόγου προεπιλογής, η εκ νέου απόφαση της ΕΕΤΤ επί των ενστάσεων στις 11 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει και η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου προεπιλογής και η αποστολή των δελτίων συμμετοχής.

Σημειωτέον ότι εφόσον διατεθεί ολόκληρο το διαθέσιμο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, τα έσοδα για το Δημόσιο θα είναι στα 370 εκατ. ευρώ.

Η προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας με την ανακοίνωση υπερθεματιστών είναι -με βάση πάντα το χρονοδιάγραμμα- για τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι διοικήσεις και των τριών εταιριών δηλώνουν ότι είναι έτοιμες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του φάσματος στα τέλη του έτους, να αρχίσουν την παροχή υπηρεσιών με βάση το 5G από το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Οι εταιρίες που θα επικρατήσουν στη δημοπρασία για την απόκτηση του φάσματος έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ είτε σε 10 δόσεις σε εννέα χρόνια.

Στη δεύτερη περίπτωση καταβάλλουν εντός δεκαημέρου το 30% του τιμήματος.

Οι εταιρίες που θα πάρουν φάσμα για τα δίκτυα 5G αναλαμβάνουν την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών φωνής και δεδομένων χρησιμοποιώντας το σύνολο των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων επί των οποίων κατέχει δικαίωμα, εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος για την κάλυψη τουλάχιστον του 99% του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια.

Επιπλέον αναλαμβάνουν την υποχρέωση παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας το σύνολο των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων.

eleftherostypos.gr