Τώρα τρόμαξαν τον Μητσοτάκη!

Μέσα σε ένα μήνα ο Α. Τσίπρας έκανε δύο δηλώσεις. Δήλωση πρώτη: η κυβέρνηση θα κάνει πρόωρες εκλογές για να δραπετεύσει. Δήλωση δεύτερη: η κυβέρνηση δε θα κάνει εκλογές γιατί τις φοβάται.

Είναι πρωτόγνωρο η αξιωματική αντιπολίτευση να προσπαθεί να μαντεύσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές. Αν η ίδια αισθάνεται ισχυρή προβάλλει το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δείχνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση της.

«Μα είναι δυνατόν να ζητήσει πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας;», θα αναρωτηθεί εύλογα ένας αναγνώστης. Απάντηση: καμιά κυβέρνηση δεν κάνει πρόωρες εκλογές επειδή αυτό ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση. Η αξιωματική αντιπολίτευση τις ζητά για λόγους επικοινωνιακούς – προπαγανδιστικούς. Για να δείξει πως έχει το πάνω χέρι στο συσχετισμό δυνάμεων. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2017 ζητούσε διαρκώς εκλογές γνώριζε ότι ο Α. Τσίπρας δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτεί την πρόκληση. Κι όμως, τις ζητούσε κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Σήμερα, ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά να ζητήσει εκλογές. Με όλες τις δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν βαριά ήττα, τι εκλογές να ζητήσουν; Γι΄ αυτό κραυγάζουν «να φύγει η κυβέρνηση». Ένα σύνθημα που αποκαλύπτει τα αδιέξοδα και την απόγνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως γνωστόν στα δημοκρατικά πολιτεύματα οι κυβερνήσεις είτε παραιτούνται για λόγους θεσμικούς είτε ηττώνται στις εκλογές και παραδίδουν την εξουσία. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Ουδεμία κυβέρνηση παραιτήθηκε επειδή το ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεπώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ένα δρόμο έχει μπροστά της, αν πιστεύει πως αυτή η κυβέρνηση είναι καταστροφική για τη χώρα. Να ζητήσει εκλογές και να καταστήσει αυτό το σύνθημα κυρίαρχο στην πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά πόσο πειστική μπορεί να γίνει αυτή η πολιτική όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα ηττηθεί και μάλιστα πανηγυρικά, αν οι εκλογές διεξαχθούν σήμερα; Δηλαδή όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες δε θεωρούν την κυβέρνηση καταστροφική. Την εμπιστεύονται πλειοψηφικά.

Γι’ αυτόν το λόγο η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά να ζητήσει εκλογές και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Μάλιστα αυτό φανερώνει πως δεν πιστεύει και στην προοπτική της «προοδευτικής» κυβέρνησης. Γιατί αν πίστευε πως οι εκλογές με την απλή αναλογική θα αναδείκνυαν μια «προοδευτική» πλειοψηφία, τότε θα ήταν εύλογο το αίτημα της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αλλά βλέπει πως και αυτό το σενάριο είναι εξωπραγματικό. Συνεπώς, στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν καρτερικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για εκλογές. Θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2022, ή το φθινόπωρο ή μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία, όπως κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει.

Ο Α. Τσίπρας, με δεδομένες τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί επί του συγκεκριμένου θέματος να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Περιμένει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και εν τω μεταξύ αυτός και οι βουλευτές του κραυγάζουν να «φύγει η κυβέρνηση».

Τρόμαξε ο Μητσοτάκης!

Liberal.gr