Τοποθετήθηκαν κωλονάκια σε πεζοδρόμους των Τρικάλων

KOLONAKIA1

Πεζόδρομος για τους πεζούς, τους γονείς με τα καροτσάκια, τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά…. τους πολίτες. Αυτό είναι το γενικό σύνθημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος από το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2015 προχώρησε στην εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου: τοποθετήθηκαν τα κολωνάκια με τα οποία το δίκτυο πεζοδρόμων της Ασκληπιού, κλείνει οριστικά για όλα ανεξαιρέτως τα τροχοφόρα. Από το πρωί, τα συνεργεία του Δήμου τοποθέτησαν στις εισόδους των πεζοδρόμων τα κολωνάκια, τα οποία είναι σιδερένια και, άρα, δεν μπορεί κανείς να τα «παραβλέψει».

Ταυτοχρόνως, και για μία μόνο εβδομάδα, θα υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στα κολωνάκια, από το οποίο θα διέρχονται αυτοκίνητα για την απαραίτητη τροφοδοσία. Από την επόμενη Δευτέρα, όμως, τοποθετείται το μεταλλικό σύστημα σε σχήμα «π», με το οποίο αποκλείεται οποιαδήποτε πρόσβαση τροχοφόρων στο δίκτυο πεζοδρόμων του κέντρου. Εκτός από τις ώρες τροφοδοσίας (7-9:30 το πρωί και 4-5:30 το απόγευμα) των καταστημάτων, κανείς άλλος ιδιώτης δεν θα εισέρχεται στους πεζοδρόμους.

KOLONAKIA

 

Τα συγκεκριμένα «π» θα κλειδώνουν και θα ξεκλειδώνουν από το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Τα δε οχήματα των υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, κοινωφελών οργανισμών) θα έχουν το δικό τους κλειδί και μόνο για το διάστημα για το οποίο θα χρειάζεται η παρέμβασή τους. Για τις δε ελάχιστες ειδικές περιπτώσεις ,κατοίκων που διαθέτουν χώρους στάθμευσης, και γιατρών, ο Δήμος Τρικκαίων βρίσκεται σε συζήτηση, ώστε με ειδική μέριμνα, να επιλυθούν τυχόν ζητήματα.

Πλέον, ο στόχος είναι προφανής: Ο πεζόδρομος θα γίνει αυτό που λένε τα δύο συνθετικά: δρόμος για τους πεζούς. Γι’ αυτό χρειάζεται η συμμετοχή όλων, ώστε η διαφύλαξη του χαρακτήρα του πεζοδρόμου, να διαρκέσει και να αποτελέσει μόνιμη συνήθεια, χωρίς μόνο τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας. Εξάλλου, η απαγόρευση εισόδου δεν αφορά μόνο σε αυτοκίνητα, αλλά και σε μοτοσικλέτες και σε ποδήλατα, ακριβώς επειδή ο Δήμος επιδιώκει να μηδενίσει οποιονδήποτε κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

KOLONAKIA2

 

.