Τοποθέτηση κεραίας για μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

332221111

Την ουσία της προστασίας της υγείας των τρικαλινών, εφαρμόζει ο Δήμος Τρικκαίων, ως προς τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που πιθανόν υπάρχουν στην πόλη των Τρικάλων.

Καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο (του 2014) ο Δήμος μετέχει στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, τοποθετήθηκε σήμερα μια ακόμη κεραία μέτρησης τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Η κεραία τοποθετήθηκε στο Δημαρχείο Τρικκαίων, από την εταιρία που ανέλαβε το έργο του Παρατηρητηρίου και σημαίνει το τέλος της πρώτης φάσης του έργου, καθώς ήδη έχουν τοποθετηθεί άλλες τρεις: στη ΔΕΥΑΤ, στο Νοσοκομείο και στο Ε ΚΑΠΗ, τον περασμένο Ιούνιο. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων.

Το Παρατηρητήριο εγκαθιστά ένα διασυνδεδεμένο σύστημα σταθμών επεξεργασίας και σταθερών, κινητών και φορητών σταθμών μέτρησης τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από σταθμούς κεραιών όλων των ειδών.

Στόχος, ο διαρκής έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, για τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών.

Οι σταθμοί αυτοί είναι ουσιαστικά κεραίες, που απλώς λαμβάνουν το σήμα της ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα και δεν εκπέμπουν κανενός είδους ακτινοβολία οι ίδιοι. Οι σταθμοί λαμβάνουν τα σήματα από το περιβάλλον και τα ελέγχουν – μετρούν, ώστε να γνωρίζουμε, εάν αυτά βρίσκονται εντός των νομίμων ορίων.

Τις μετρήσεις τις συγκεντρώνει η ΕΕΑΕ, τις επεξεργάζεται και ακολούθως ενημερώνει τους πολίτες μέσω ιστοσελίδας.
Με το έργο αυτό, ο Δήμος Τρικκαίων συμβάλλει στην πληροφόρηση των πολιτών για θέμα υγείας και περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας προς όφελος όλων.

 

.