Τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Κρήνη Φαρκαδόνας διασώζει η Περιφέρεια

Ξεκινούν   από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες για τη διάσωση του ιστορικού Ιερού Ναού του  Αγίου Νικολάου στην Κρήνη Φαρκαδόνας. Ο Περιφερειάρχης  Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, που οδηγεί στη στερέωση και αποκατάσταση της στατικότητας  του  θρησκευτικού μνημείου του 13ου αιώνα. Παράλληλα, η Περιφέρεια  Θεσσαλίας προχωρά  σε νέο έργο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020,   για τη συντήρηση του πλούσιου τοιχογραφικού διακόσμου  και του  ξυλόγλυπτου τέμπλου του Ναού,  που αναδεικνύεται πλήρως και γίνεται επισκέψιμος με συνθήκες ασφάλειας.

« Σε συνεργασία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη την προϊσταμένη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυσταλλία Μαντζανά,  τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας διασώζουμε ακόμη ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Σε όλα τα έργα που χρηματοδοτεί και κατασκευάζει η Περιφέρεια  Θεσσαλίας, διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων. Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τα ζωντανά κύτταρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ορθόδοξης πίστης. Δημιουργούμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού,  γιατί ο πολιτισμός είναι πρωτίστως  αναπτυξιακό εργαλείο, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην κοινωνία και την οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κρήνης βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές του οικισμού, στην πλαγιά ενός λόφου στην Κρήνη της Π.Ε. Τρικάλων. Ο ναός είναι μονόχωρος δρομικός με τετράγωνο νάρθηκα, ενώ παλιότερα υπήρχε στοά στη νότια εξωτερική πλευρά του. Χρονολογείται πιθανότατα στον 13ο αιώνα. Είναι κατάγραφος με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ υπάρχει και  ξυλόγλυπτο τέμπλο. Για τη θωράκιση του μνημείου ακολουθείται η μελέτη αποκατάστασης του συντάχτηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων. Επιπλέον συντηρούνται οι τοιχογραφίες και το τέμπλο, τοποθετούνται νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ψύξη/ θέρμανση και πυρασφάλεια και εγκαθίσταται ράμπα πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα.