Τον έβαλαν στο… Μάτ(η)

DSC06945

Είναι γεγονός ότι ως Λαός, αλλά και ως Νομός δεν σεβόμαστε (διόλου) την Ιστορία. Πόσο μάλλον την Αυτοδιοικητική…

Θέλετε και… φωτογραφικές αποδείξεις;

Στο παραδοσιακό Βαρούσι, η οδός που φέρει το όνομα του Ιωάννου Μάτη (σ.σ. διετέλεσε Δήμαρχος Τρικκαίων για δεκατέσσερα περίπου χρόνια, κατά τα έτη 1959-1964, 1964-1972), κάθε άλλο παρά νιώθει… υπερήφανη για το «νονό» της!

Οι γνωστοί-άγνωστοι, μα και περίοικοι «σβήνουν» (ηθελημένα ή αθέλητα) την ιστορική μνήμη, αλλοιώνοντας την όψη των μπλε πινακίδων κατά μήκος του δρόμου…

DSC06941

Οι πρώτοι, με αυτοκόλλητα και συνθήματα.

Οι δεύτεροι, με ασβέστη και… λούκι (στο πλαίσιο εξωραϊσμού των οικιών τους).

Αν ήξεραν, όμως, ΠΟΙΟΝ μουτζουρώνουν, ασβεστώνουν και αμαυρώνουν…

Καιρός να μάθουν, λοιπόν, για να μην έχουν καμιά δικαιολογία και κανένα ελαφρυντικό…

ioannis athanasiou matis

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΗΣ (1959-1964)

Γεννήθηκε στον Αμάραντο Καλαμπάκας το 1902. Τελείωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στα Τρίκαλα. Βιομήχανος ως προς το επάγγελμα. Διετέλεσε πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου από το 1952-1965.

Διετέλεσε Δήμαρχος Τρικκαίων για δεκατέσσερα περίπου χρόνια, κατά τα έτη 1959-1964, 1964-1972.
Εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος το 1959 και δεύτερη το 1964.

Παρέμεινε Δήμαρχος και μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών το 1967 μέχρι το 1971 όπως και το Δημοτικό συμβούλιο.

Αποπεράτωσε το Δημαρχιακό Μέγαρο και τοποθέτησε κεντρική θέρμανση. Κατασκεύασε την πλατεία δικαστηρίων, εξωράισε την πλατεία του Ο.Τ.Ε., την κεντρική πλατεία όπου κατασκεύασε μικρή τεχνητή λίμνη με πολύχρωμο πίδακα και γλυπτό έργο του Νικόλα «ο Πιτσιρίκος».

Διαμόρφωσε το χώρο του Φρουρίου, κατασκεύασε βαθμίδες και το αξιοποίησε με την κατασκευή τουριστικού περιπτέρου. Εξωράισε τμήμα του Ληθαίου.

Διαμόρφωσε τον χώρο Α’ Νεκροταφείου και όρισε είκοσι τάφους για την παραχώρηση «τιμής ένεκεν» σε εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης.

Ενδιαφέρθηκε για την αναδάσωση των δασυλλίων Προφήτη Ηλία, Φρουρίου, Σταδίου. Ενδιαφέρθηκε για την ύδρευση και αποχέτευση της πόλης. Κατασκεύασε υδατοδεξαμενή στο Φρούριο με δάνειο της Κτηματικής Τράπεζας.

Προέβηκε στην προμήθεια υλικού από την Γαλλία για τον φωτισμό της πόλης και φρόντισε για τον αξονικό φωτισμό των οδών της πόλης. Αγόρασε οικόπεδο για την δημιουργία ζωαγοράς. Διέθεσε χρηματικά ποσά σε Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια.

Αγόρασε εξοπλισμό για το Δημαρχείο μετά την καταστροφή του υπάρχοντος από την πυρκαγιά του 1959. Προχώρησε στη διάνοιξη οδών για την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως.
Αγόρασε επιβατικό αυτοκίνητο για την εξυπηρέτηση του εκάστοτε Δημάρχου. Αγοράσθηκαν οχήματα για τις ανάγκες του Δήμου.
Κατά τη θητεία του λύθηκε το στεγαστικό πρόβλημα που δημιούργησε η πολεμική και μεταπολεμική αστυφιλία.

Κατασκεύασε, διαμόρφωσε και ανακαίνισε όλους σχεδόν τους δρόμους της πόλης και των συνοικισμών. Προέβηκε στην επέκταση του σχεδίου πόλεως.
Αγόρασε οικόπεδο για την κατασκευή Ζωαγοράς.
Ένα από τα μεγάλα έργα του είναι η οδοποιία και το δίκτυο υπονόμων.
Κατασκεύασε, διαμόρφωσε και ανακαίνισε όλους σχεδόν τους δρόμους της πόλης και των συνοικισμών.

Επίσης, διαμόρφωσε οδικά όλους τους δρόμους. Διαμόρφωσε τον χώρο της εμποροπανήγυρης και έστρωσε μπετόν. Ενέκρινε την παραχώρηση δημοτικών οικοπέδων για διάφορους σκοπούς όπως, την ανέγερση του Β’ Δημοτικού Σχολείου, του 9ου Δημοτικού Σχολείου, του Β’ Γυμνασίου Αρρένων, την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σταθμού, την κατασκευή νέας σύγχρονης ζωαγοράς.
Από τα αξιολογότερα έργα του είναι η ύδρευση της πόλης και των χωριών του Δήμου Τρικκαίων.

Επί της δημαρχίας του γκρεμίστηκε η Παλαιά Αγορά και στη θέση της κτίστηκε το υπάρχον κτίριο της Νομαρχίας, με σκοπό ο δήμος να έχει έσοδα από την ενοικίαση καταστημάτων.
Υπό την προεδρία του άρχισαν να λειτουργούν τρία νομικά πρόσωπα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Δημοτική Φιλαρμονική, το Δημοτικό Ωδείο. Συγκροτήθηκε, επίσης, το Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα.

Επί των ημερών του εκδόθηκε το βιβλίο «Πνευματικά Τρίκαλα».
Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μάτης έλαβε συγχαρητήριο επιστολή από τον πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο για την ηθική συμπαράσταση του Δήμου Τρικκαίων. Έλαβε, επίσης, αναμνηστικό της ΕΟΚΑ από τον Διγενή Γρίβα, έπαθλο από το Α’ Σώμα Στρατού.
Μετά την μεταπολίτευση ο Ι. Μάτης έβαλε υποψηφιότητα στις εκλογές της 30 Μαρτίου 1975. Πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1994.
Πηγές:
• «Οι δημοτικές Αρχές Τρικάλων». Τόμος Α’, Στέλλας Κύρνα-Νταή
• «Θεσσαλικά Χρονικά»
• Πληροφορίες και φωτογραφίες από το «Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας Κλιάφα»
• Επιμέλεια κειμένου: Μπαλαμώτη Ελένη

DSC06939 1

.