Το Quiz της 25ης Ιουνίου

Κοιτάζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, παίρνουμε μολύβι και χαρτί και σχεδιάζουμε σενάρια για τα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου με την ενισχυμένη αναλογική, που θα καθορίσουν τελεσίδικα το κυβερνητικό σχήμα, τους συσχετισμούς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την πορεία της χώρας μέσα στην επόμενη τετραετία.

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης Κυριακής, αφού δεν οδήγησαν στη δημιουργία κυβέρνησης, αποτέλεσαν ουσιαστικά αν μη τι άλλο, μια ακριβέστατη δημοσκόπηση. Αφού καταγράφηκε η βούληση των ψηφοφόρων και όχι η επιθυμία τους ή η πρόθεση τους.

Τα ερωτήματα για τις επόμενες εκλογές είναι το αν το κόμμα της Νέα Δημοκρατίας θα κερδίσει μια άνετη αυτοδυναμία, το αν θα συνεχιστεί η φυλλοροή του Σύριζα, το αν θα καταγραφεί επιστροφή ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ και το αν θα επιτύχουν τα τρία μικρά κόμματα του Γιάννη Βαρουφάκη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των Θρησκόληπτων να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να εκπροσωπηθούν στη Βουλή. 

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αγκαλιασμένη με την αυτοδυναμία, το εύρος της οποίας θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη διατήρηση ή βελτίωση του ποσοστού που κατέγραψε στις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά και από άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. 

Θα επαναπαυθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ στην επιτυχία της περασμένης Κυριακής και θα απόσχουν ή θα κινητοποιηθούν ακόμα και αυτοί πως ούτως ή αλλιώς θεωρούσαν πως οι δεύτερες εκλογές είναι αυτές που θα κρίνουν τελικά τα πάντα; Υπάρχουν άραγε ψηφοφόροι, που βλέποντας πως ο κίνδυνος διακυβέρνησης της χώρας από τον Σύριζα απομακρύνθηκε, θα ψηφίσουν κάτι άλλο; Υπάρχουν άραγε ψηφοφόροι που επέλεξαν να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα στις πρώτες εκλογές και τώρα θα θελήσουν να ακολουθήσουν το κύμα της νίκης της Νέας Δημοκρατίας;

Το κόμμα του Σύριζα θα καταφέρει να συγκρατήσει το ποσοστό του ή θα δει τις απώλειες του αυξάνονται πάνω από τις 600 χιλιάδες ψήφους; Μήπως θα δει τους πασοκογενείς ψηφοφόρους του, να επιστρέφουν στο ασφαλές συστημικό λιμάνι του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας πίσω τους τις αντισυστημικές υστερίες και τα ιδεοληπτικά οράματα; Μήπως θα δει μέρος των ψήφων της πρώτης Κυριακής να αιματοδοτεί τα αδελφά κόμματα Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου ώστε να περάσουν το κατώφλι της Βουλής και να δυσκολέψουν τη Νέα Δημοκρατία;

Θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να μειώσει έτι περαιτέρω την απόσταση που το χωρίζει από το κόμμα του Σύριζα; Θα καταφέρει να επαναπατρίσει τους πασοκογενείς ψηφοφόρους μέσω της δυναμικής που έχει αποκτήσει; Θα καταφέρει να επιτύχει ένα πραγματικά γενναίο διψήφιο ποσοστό; 

Όσον αφορά στα τρία μικρά κόμματα, η απόσταση που τα χωρίζει από το 3% είναι εξαιρετικά μικρή. Η «Πλεύση Ελευθερίας», θέλει περίπου 6 χιλιάδες ψήφους, το «ΜΕΡΑ25» θέλει 22 χιλιάδες ψήφους και η «Νίκη» θέλει 5 χιλιάδες ψήφους. Τα δυο πρώτα κόμματα κάλλιστα μπορούν να βρουν ψηφοφόρους μέσα από τη δεξαμενή των αντισυστημικών ψήφων των ποικιλόμορφων κομμάτων της κομμουνιστικής αριστεράς που ανέρχονται στις περίπου 50 χιλιάδες. Αλλά και για τη «Νίκη» υπάρχουν διαθέσιμοι ψήφοι από κόμματα που έχουν παραπλήσια γραφικά χαρακτηριστικά.

Οι περισσότεροι αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στην εκδήλωση των φαινομένων ωσμωτικής πίεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον Σύριζα, που θα καταδείξει πως θα εξελιχθεί η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της κεντροαριστεράς. 

Η στήλη όμως εκτιμά πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει αφ’ ενός με τον κίνδυνο από τον εφησυχασμό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και αφ’ ετέρου με την συμπεριφορά των δυνητικών ψηφοφόρων των τριών μικρών κομμάτων. 

Διότι η είσοδος στη Βουλή 18 αντισυστημικών και 9 θεοσεβούμενων βουλευτών, που θα καταλάβουν 27 έδρες, τις οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα καταλάμβανε η Νέα Δημοκρατία, είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση, από το αν θα μεταφερθούν κάποιες έδρες του Σύριζα στο ΠΑΣΟΚ. 

liberal.gr