Το πρώτο διαζύγιο:Προς νέο κόμμα η Iskra του Λαφαζάνη

iskra-tou-lafazani.w l

Η Iskra του Λαφαζάνη κάνει κόμμα; Μετωπική της Αριστερής Πλατφόρμας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσισαν να καταψηφίσουν τον νόμο με τα προαπαιτούμενα.

Επιλογή μετωπική σύγκρουσης με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη αφού μετά από κλειστή σύσκεψη των βουλευτών της τάσης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην βουλή, αποφασίστηκε να καταψηφίσουν τον νόμο με τα προαπαιτούμενα που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην βουλή.

Μετά την διαφοροποίηση των στελεχών της Αριστερής πλατφόρμας στην βουλή στην τελευταία ψηφοφορία όπου 15 βουλευτές μεταξύ των οποίων δύο υπουργοί οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης ψήφισαν παρών ή ΟΧΙ σε αντίθεση με την γραμμή της κυβέρνησης, η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι επέλεξε τον χρόνο της ρήξης με το Μαξίμου μετά την Συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής που οδηγεί στο 3ο Μνημόνιο.

Η απόφαση των βουλευτών της Πλατφόρμας δεν είναι δεσμευτική για τα στελέχη της τάσης που μπορούν να ψηφίσουν παρών ή όχι ενώ τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Δ. Στρατούλης δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν από την κυβέρνηση αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Αλέξη Τσίπρα.

τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θα επιδιώξουν να μεταφέρουν την ευθύνη της ρήξης στην ηγεσία του κόμματος την οποία κατηγορούν ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας έχει ενταχθεί στην λογική των μνημονίων

Στον βαθμό που δεν υπάρχουν διαδικασίες διαγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θα επιδιώξουν να μεταφέρουν την ευθύνη της ρήξης στην ηγεσία του κόμματος την οποία κατηγορούν ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας έχει ενταχθεί στην λογική των μνημονίων αφήνοντας πίσω της το λαϊκό κίνημα που εκδηλώθηκε με το ‘Οχι στο δημοψήφισμα και το κίνημα των πλατειών στο οποίο ηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκρουση με την ηγεσία της κυβέρνησης θα οδηγήσει αργά η γρήγορα στο σχίσμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία αριθμεί πάνω από 30 βουλευτές και πιθανότατα στην ίδρυση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας και πολιτικού φορέα αμέσως μετά καθώς στελέχη της Πλατφόρμας σημειώνουν ότι με την υπογραφή του νέου Μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά υπογράφηκε το διαζύγιο της ηγεσία του κόμματος από τις λαϊκές μάζες που υποστήριξαν το κόμμα και το έφεραν στην εξουσία.

Στο πλευρό της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να ταχθούν η Σοφία Σακοράφα ενώ θετικά διακείμενος θα είναι και ο Μανώλης Γλέζος λόγω των διαφωνιών του με το νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα διαδραματίσει-εκτός από την ψηφοφορία του νόμου με τα προαπαιτούμενα – η προαναγγελθείσα πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να καταψηφίσουν την μομφή οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας ρίχνοντας γέφυρες προς την Πρόεδρο της Βουλής η οποία έχει απήχηση σε λαϊκά στρώματα αλλά δεν έχει αναφορές στην κομματική βάση.

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη η συνύπαρξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό δίδυμο σε μία ενδεχόμενη δημιουργία πολιτικού φορέα.

thetoc.gr