Tο παστέλι είναι ελληνική συνταγή 6.000 ετών και προστατεύει από πολλές ασθένειες;

Tο Παστέλι είναι Ελληνικό παραδοσιακό προϊόν με βάση το σουσάμι και το μέλι. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Οι ρίζες της συνταγής αυτής ξεκινούν από τα Ομηρικά χρόνια καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στην Ιλιάδα. Στα ομηρικά κείμενα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην γλυκιά του γεύση, που συνδυάζεται με τονωτικές για τον οργανισμό ιδιότητες. Συγκεκριμένα το παστέλι αναφέρεται ως τρόφιμο που δίνονταν στους στρατιώτες πριν από τις μάχες, για να ενισχύσουν την ενέργειά τους και να πάρουν δύναμη.

Αναφορές στο παστέλι κάνει, επίσης και ο ιστορικός Ηρόδοτος κατά τον 5 π.Χ. αιώνα:

“…..ἱστάντες δὲ τοὺς χοροὺς τρωκτὰ σησάμου τε καὶ μέλιτος ἐποιήσαντο νόμον φέρεσθαι, ἵνα ἁρπάζοντες οἱ τῶν Κερκυραίων παῖδες ἔχοιεν τροφήν….”.

Ομως, το παστέλι το συναντάμε επίσης, και σε αρχαία Αιγυπτιακά αρχεία, όπου αναφέρεται ως φάρμακο, που κατανάλωναν περισσότερο οι γυναίκες για την τόνωση των ορμονών τους και για να αυξήσουν την ερωτική τους επιθυμία. Αναφορές στο γλύκισμα αυτό κάνει και ο λεξικογράφος και γραμματικός Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς.

Παστέλι, το θρεπτικό!

Σύμφωνα με διατροφολόγους , το παστέλι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας , επηρεάζει θετικά την ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα , ρυθμίζει τα επίπεδα της καλής (HDL) και της κακής (LDL) χοληστερόλης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το παστέλι μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ αλλά θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του διότι περιέχει αρκετές θερμίδες.

Φτιάξτε μόνοι σας παστέλι

Μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω νόστιμη και υγιεινή συνταγή που θα σας προσφέρει αρκετή ενέργεια και σωματική αλλά και πνευματική τόνωση και θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, τη χρόνια κόπωση και την περιστασιακή θλίψη. Ενδεχομένως να δείτε θετικές αλλαγές και στην ερωτική σας διάθεση, ενώ μέσα σε 3 εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης θα παρατηρήσετε τα κατευναστικά του αποτελέσματα στο χρόνιο άγχος.

Υλικά

– 500 γρ. μέλι

– 500 γρ. σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)

– φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι

– 1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο + λίγο ακόμη για να βρέξουμε τα χέρια μας

Εκτέλεση

Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά.

Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα..

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.

Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες –μετά από 5 λεπτά περίπου – ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.

Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει (μετά από 8-10 λεπτά) και έχουμε δυσκολία στο ανακάτεμα είναι έτοιμο.

Το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και όταν κρυώσει λίγο βρέχουμε με πολύ ανθόνερο τα χέρια μας και του δίνουμε ακριβώς το σχήμα και το πάχος που θέλουμε. Κατόπιν το χαράζουμε μέχρι κάτω σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας.

tastyday.gr