Με την ύφεση να τρέχει με ρυθμό της τάξης του 7,9% και την επίσημη ανεργία να υπολογίζεται από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, να φθάνει το 20% μέχρι το τέλος του έτους, οι παράμετροι για την ελληνική οικονομία είναι απολύτως αρνητικές. Πέντε επίσης απολύτως αρνητικές παραδοχές συμπληρώνουν το τοπίο.
Πρώτον η παντελής απουσία ρευστότητας σε μια ήδη για περίπου ένα χρόνο «παγωμένη» αγορά. Η όλη πολιτική των εγγυήσεων προς τις τράπεζες που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο , ένα μέρος αυτών να επιστρέφεται υπό την μορφή ρευστότητας προς την αγορά έχει οδηγήσει τις εξελίξεις στο απόλυτο αδιέξοδο, χωρίς μάλιστα όλα αυτά μακροπρόθεσμα , να έχουν θωρακίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Δεύτερον κάθε εβδομάδα που περνάει πολλαπλασιάζονται οι «κόκκινες» επιταγές, που έχουν φθάσει το 1,5 δις ευρώ, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές έχουν σημειώσει άλμα της τάξης του 133,6% σε σχέση με την περυσινή χρονιά (Ιούλιος του 2010). Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα νοσηρό περιβάλλον αναξιοπιστίας στις συναλλαγές και επιτείνει το κλίμα χρεοκοπημένης χώρας για την Ελλάδα.
Τρίτον υπάρχει ραγδαία καθίζηση των αποδοχών των υπαλλήλων του ιδιωτικού κυρίαρχα αλλά και του δημόσιου τομέα. Μάλιστα σε ένα συνολικό τοπίο αυξανόμενης ανασφάλειας ως προς την σταθερότητα της εργασίας, το ύψος των αποδοχών και τη συνέπεια των επιχειρήσεων στην ικανοποίηση των υποχρεώσεων τους προς τους εργαζόμενους, δημιουργείται άμεση επίπτωση στην κατανάλωση, την αγορά των ακινήτων και κάθε τύπου οικονομική δραστηριότητα. Στο περιβάλλον αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παλαιότερο και νεότερο, κάνει αυτό που όφειλε σε καμία περίπτωση να μην κάνει . Αυξάνει σε βαθμό παραλογισμού τη φορολογία και ειδικά τους έμμεσους φόρους και το ΦΠΑ. Η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς και των επιχειρήσεων , με τον τρόπο αυτό γίνεται ολοκληρωτική , όπως και τα έσοδα του κράτους αλλά και εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας ενισχύεται και υπερβαίνει κάθε αρνητική προσέγγιση, επηρεάζοντας άμεσα και το Χρηματιστήριο ή την κίνηση κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ολόκληρος ο εμπορικό κόσμος, όπως και με συνεχείς δηλώσεις των εκπροσώπων του σημείωνε , υπολόγιζε στις εκπτώσεις για να διατηρήσει σε βιώσιμο επίπεδο τους τζίρους του. Παρά τις γενναίες εκπτώσεις τελικά δεν αποφεύχθηκε το απαγορευτικό -25%, σε σχέση με πέρυσι. Ο χορός των χρεοκοπιών έτσι τους επόμενους μήνες θα κορυφωθεί.
Τέταρτον αν παρακολουθήσουμε τον υπουργό Οικονομικών και τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης στις δηλώσεις τους το τελευταίο τρίμηνο, θα αντιληφθούμε πολύ εύκολα, ότι οι όποιες θετικές εκτιμήσεις τους για τόνωση της ρευστότητας στην εσωτερική αγορά, στηρίζονταν στα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης. Μάλιστα στη βάση αυτή επικεντρώθηκαν και τα επικοινωνιακά πανηγύρια μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου και οι «δοξασίες» περί «Σχεδίου Μάρσαλ». Στην προχθεσινή όμως συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η μη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία, των χωρών –μελών που παρουσιάζουν προβλήματα προσαρμογής στα δημοσιονομικά τους. Η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη ως προς τα προβλήματα υστέρησης που παρουσιάζει.
Πέμπτον η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει εγκλωβίσει τη χώρα με τα Μνημόνια και τις πολιτικές της στη χρεοκοπία και την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων , δημόσιων και ιδιωτικών, υπολογίζοντας ως διέξοδο αποκλειστικά το ευρωομόλογο που με απολύτως ρητό και πεισματικό τρόπο αρνείται να αποδεχθεί η Γερμανία , άρα δεν έχει πιθανότητες στο εγγύς μέλλον.
Αυτό που υπάρχει ενόψει για τους Έλληνες είναι ένα «μαύρο φθινόπωρο», με ανειλημμένες υποχρεώσεις απολύτως μη ρεαλιστικές προς την Τρόικα και την εσωτερική αγορά σε συνθήκες κατάρρευσης. Το πρόβλημα για τη χώρα μας πλέον έχει πάψει να είναι δημοσιονομικό και οικονομικό. Είναι κυρίαρχα πολιτικό και συσχετίζεται με τις επιλογές και τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Γ. Παπανδρέου και οι κυβερνήσεις του. Η διέξοδος στο πλαίσιο μάλιστα της επερχόμενης ΔΕΘ, είναι η προκήρυξη εκλογών και η δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα αφετηρία. Για μια , άλλου τύπου, επανεκκίνηση με ταυτόχρονη επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων και της σχέσης με την Ευρώπη, που επίσης καταρρέει.
newscode.gr