Το κράτος θα νοικιάζει σπίτια στους άστεγους

astegos 456

Προετοιμάζουν μαζικά συσσίτια με έκτακτα κονδύλια από την Ε.Ε. και θα διαθέτουν φθηνά «νέα προσφυγικά» για τα θύματα των εξώσεων – Οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς δίνουν τώρα τα κονδύλια που έστελναν στον Τρίτο Κόσμο

Αφρική και με τη σφραγίδα της Ε.Ε. γίνεται η Ελλάδα, η οποία βιώνει μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τα κεκτημένα ετών ανθρωπιστική κρίση. Ειδικότερα, οι προτάσεις και οι παρασκηνιακές συζητήσεις των Ευρωπαίων εταίρων εντάσσουν τη χώρα μας, μαζί με άλλες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, σε ένα ιδιότυπο καθεστώς χώρας «υπό ανθρωπιστική κρίση».

Ετσι, μπορεί η Ελλάδα από την προηγούμενη Τετάρτη να ανέλαβε για πέμπτη φορά στην ιστορία της την προεδρία της Ε.Ε., όμως ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες, βλέποντας το αδιέξοδο και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα χειμάζεται, αποφάσισαν να αλλάξουν προσανατολισμό και να στρέψουν το Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας (European Voluntary Humanitarian Aid Corps) προς χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και όπου αλλού η Ευρώπη βλέπει «κοινωνικές αποκλίσεις». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του «ΘΕΜΑτος», ήδη στην Ε.Ε. έχει ανοίξει για τα καλά μια πολύ σοβαρή συζήτηση για τη χώρα μας. Ο λόγος για την υιοθέτηση του πλέγματος των επονομαζόμενων «κοινωνικών κατοικιών», δηλαδή της δημιουργίας ειδικών καταλυμάτων στο πρότυπο της Ολλανδίας του 20ού αιώνα, αλλά και της θατσερικής Βρετανίας, όπου θα φιλοξενούνται οι χιλιάδες πλέον νεοάστεγοι Ελληνες, καθώς και όσοι θα οδηγηθούν εκτός κατοικιών τους λόγω του κύματος εξώσεων που αναμένεται.

Με τον δείκτη εξώσεων μισθωτών από κατοικίες να έχει αυξηθεί κατά 30% τα δύο τελευταία χρόνια και με 1,6 εκατομμύρια ανέργους, το θέμα της στέγης λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και ήδη από τον Μάιο η Ε.Ε. απασχολείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός συστήματος οργανωμένης πλέον παροχής ανάλογης βοήθειας. Ετσι, το ζήτημα ερευνά ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης κ. Λάζλο Αντορ, καθώς οι άστεγοι στην Ε.Ε. είναι άνω των 4 εκατομμυρίων, με τους Ελληνες να ξεπερνούν πλέον τις 70.000, αν και η Κομισιόν δεν φαίνεται να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως το συγκεκριμένο νούμερο αναλογικά με τον εθνικό μας πληθυσμό φέρνει την Ελλάδα στην υψηλότερη πλέον θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός με την τάση που επικρατεί ενδέχεται πολύ σύντομα να ξεπεράσει τις 100.000!

protothema.gr