Το φάντασμα της δραχμής

euro-draxmi-

«Σε έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα», είχε υποστηρίξει σε δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας στα μέσα Φεβρουαρίου. Τελικά χρειάστηκε λιγότερος χρόνος για να δημιουργηθεί μια «άλλη» χώρα, η Ελλάδα της κατάρρευσης.

Ζούμε μια τραγωδία στην οικονομία. Η εμπιστοσύνη τόσο των αγορών στην Ελλάδα όσο και των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση χάθηκε και το «τραύμα» θα πάρει χρόνια για να επουλωθεί.

Η κυβέρνηση, με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις ιδεοληψίες της υποβάλλει το σύνολο της κοινωνίας, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες στο μαρτύριο της σταγόνας. Οποία ντροπή οι εικόνες με τους συνταξιούχους να στέκονται επί ώρες στις ουρές για να πάρουν ένα μέρος από τη σύνταξή τους. Τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υγειονομικό υλικό και φάρμακα, κατηγορίες των οποίων ήδη αρχίζουν να λείπουν!

Η έννοια και την αξία του δημοψηφίσματος ως μέσο λαϊκής έκφρασης υποβαθμίζεται. Επιχειρείται να μεταφερθούν στους πολίτες οι ευθύνες, να δικαιολογηθούν λάθη, με μέσο και όχημα τον θυμό των πολιτών.

Η κυβέρνηση όμως δεν λέει τίποτε ότι μέχρι να φθάσουμε στην ημέρα του δημοψηφίσματος οι καταστροφικές συνέπειες του capital control θα έχουν πολλαπλασιαστεί. Επιχειρεί να αποκρύψει ότι με το δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται ως διά μαγείας να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της οικονομικής κατάρρευσης. Γιατί ήδη έχουν διαβρωθεί βαθιά οι δομές της οικονομίας.

Στην παρούσα φάση ωστόσο, είναι καθοριστικής σημασίας και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επαναβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και τα φαντάσματα της δραχμής και της Βαλκανοποίησης να απομακρυνθούν οριστικά. Είναι το μεγάλο στοίχημα.

.ιmerisia.gr