Κάθε 2 Φεβρουαρίου, η Γαλλία γιορτάζει τη Σαντλέρ (Chandeleur), μια γιορτή που συνδέεται άρρηκτα με την κατανάλωση κρέπας. Έτσι κι εμείς με τους μαθητές του σχολείου μας εξερευνήσαμε τη γιορτή αυτή, κατανοήσαμε τη διασύνδεσή της με τη θρησκεία μας και μέσα από αυτή γνωρίσαμε τα ήθη και έθιμα ενός άλλου ευρωπαϊκού λαού, αυτού της Γαλλίας. Τη γιορτή μας τίμησε με την παρουσία της η Σύμβουλος της Γαλλικής Γλώσσας κα Νάτση Χάιδω.
Οι μαθητές μας με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού Εικαστικών κου Τσέγα Στέφανου και της καθηγήτριας Γαλλικών κας Οικονόμου Σταματίας, έφτιαξαν καπέλα του σεφ, ένα υπέροχο πανό και αφίσες για την ημέρα αυτή.
Συγκεκριμένα η Chandeleur γιορτάζεται 40 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα και συμβολίζει την Υπαπαντή του Χριστού, την υποδοχή του στο ναό και τον εξαγνισμό της Παναγίας. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη “chandelle” που σημαίνει λαμπάδα, κερί. Η ιστορία της Chandeleur ξεκινάει από τη Ρωμαϊκή εποχή, όπου στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζονταν τα Λουπερκάλια. Οι πιστοί κρατούσαν πυρσούς και περιφέρονταν στους δρόμους της Ρώμης. Το 472 μ.Χ., ο Πάπας Γελάσιος Α’ αποφάσισε να εκχριστιανίσει αυτή τη γιορτή, συνδέοντάς τη με την παρουσίαση του Ιησού στο ναό. Κατά τη διάρκεια της Chandeleur, οργανώνονταν λιτανείες με λαμπάδες
Η Chandeleur συνδέθηκε με την κατανάλωση κρέπας τον 19ο αιώνα. Η στρογγυλή και χρυσαφένια μορφή της κρέπας συμβολίζει τον ήλιο που επιστρέφει μετά τον χειμώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, αν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού θα καταστρεφόταν. Κατά την παρασκευή της κρέπας, υπήρχε το έθιμο του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι γύριζαν την πρώτη κρέπα στον αέρα με το δεξί χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Στη συνέχεια, τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα και το φύλαγαν σε ένα ντουλάπι μέχρι την επόμενη χρονιά, συμβολίζοντας έτσι την ευημερία.
Σήμερα, η Chandeleur είναι μια γιορτή χαράς και οικογενειακής συγκέντρωσης, όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν να φτιάχνουν και να τρώνε κρέπες. Η παράδοση αυτή παραμένει ζωντανή στη Γαλλία και αποτελεί μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε τον ερχομό της άνοιξης και την αφθονία. Εκτός από τη Γαλλία, η Chandeleur γιορτάζεται επίσης στο Βέλγιο και την Ελβετία, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα.
Έτσι τα παιδιά των Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεων μετατράπηκαν σε μικρούς σεφ και έφτιαξαν κρέπες με τη βοήθεια των δασκάλων τους, κας Κάλφα Παρασκευής, κας Αντωνιάδη Δήμητρας, κας Ψιλούτσικου Ευγενίας, κου Καραπέτσα Χρυσόστομου, κου Κοντού Αθανάσιου και κου Αυγέρη Παναγιώτη, και τις οποίες στη συνέχεια προσέφεραν στους συμμαθητές τους. Δάσκαλοι και μαθητές απολαύσαμε τις πολύ νόστιμες δημιουργίες των παιδιών και τους καμαρώσαμε να συνεργάζονται αρμονικά και υπεύθυνα. Όλοι μαζί δώσαμε υπόσχεση να ξανασυναντηθούμε σε μια εξίσου όμορφη και απολαυστική εκδήλωση!
Η Δ/ντρια
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ