Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στο Μόναχο!

          Το σχολείο μας, το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων, κατόπιν προσκλήσεως από το Ίδρυμα Παλλάδιον (Stiftung Palladion) του Μονάχου και της  Association Europeenne des Enseignants (AEDE), σε συνεργασία με την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων, συμμετείχε στις εργασίες του 9ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, από 25 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2024, με θέμα «Η Γερμανία των Ελλήνων, η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό».

Τα Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια οργανώνονται σε πόλεις της Ευρώπης με ισχυρή ιστορική ελληνική παρουσία. Βασίζονται σε μία εκπαιδευτική ιδέα εξωστρέφειας και συνεργασίας. Στόχος τους είναι η επικοινωνία των μαθητών, η γνωριμία με πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης, η κατανόηση της κουλτούρας άλλων λαών, η απόκτηση μιας κοσμοπολίτικης αντίληψης.

          Η ομάδα του 9ου Γυμνασίου, αποτελούμενη από μαθητές της Β’ και Γ’ τάξεως, επέλεξε (μέσα από την ενδεικτική θεματολογία του συνεδρίου) να ασχοληθεί και να παρουσιάσει την εργασία της με θέμα «Νεοκλασική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα του 19ου αιώνα ». Συγκεκριμένα, μελέτησε τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller ανά τον Ελληνικό χώρο. Ανέτρεξε στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, όπου η νεοκλασική αρχιτεκτονική βρίσκει γενική αποδοχή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα αρχαία ελληνικά μνημεία γίνονται πρότυπα για τους αρχιτέκτονες , Έλληνες και Ευρωπαίους, που σχεδίασαν τα κτήρια της Αθήνας και πολλών επαρχιακών πόλεων. Ο Ernst Ziller, μια προσωπικότητα που άφησε το αποτύπωμά του στην Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα, μελέτησε την αρχιτεκτονική της κλασικής αρχαιότητας και του Βυζαντίου και κατάφερε να δημιουργήσει μέσα από αυτούς τους ρυθμούς το προσωπικό του αρχιτεκτονικό αποτύπωμα με αναγεννησιακά στοιχεία.

Η παρουσίαση της Συνεδριακής εργασίας έγινε στις 29/11/2024, ημέρα Παρασκευή, μέσα στη κατάμεστη αίθουσα του Stiftung Palladion του Μονάχου. Μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου από όλα τα μέρη της Ελλάδος έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τις εξαιρετικές και πρωτότυπες εργασίες τους. Η ομάδα του 9ου Γυμνασίου σε μορφή Power Point και με απεικονίσεις των κτηρίων του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ernst Ziller, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πάτρα, Ναύπλιο, Σύρο δέχτηκε θερμότατο χειροκρότημα με την ολοκλήρωση της παρουσίασης επί σκηνής.

Οι μαθητές με τη συμμέτοχη τους στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο ενίσχυσαν με τη παρουσία τους τον θεσμό αυτό. Μέσα από τα διαθεματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα, οι στόχοι της συμμετοχής σε τέτοιου είδους δράσεις εκπληρώθηκαν πλήρως. Υπήρξε ισχυρή σύνδεση με την πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών (Ελλάδας και Γερμανίας) και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ως ενεργοί και πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες, εκείνους τους τόπους που είναι γεμάτοι ιστορία, που γέννησαν τη δυτική σκέψη και τον πολιτισμό. Η ομάδα των μαθητών μπόρεσε να συνεργαστεί, να αλληλεπιδράσει δημιουργικά και να παρουσιάσει εμπεριστατωμένα εργασίες υψηλού επιπέδου.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής μας μετακίνησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις ομορφιές της Βουδαπέστης και του Μονάχου.

Στη Βουδαπέστη πραγματοποιήθηκε σύντομη περιήγηση στο κέντρο της πόλης, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία της Βούδα και της Πέστης, είδαν το νησί της Μαργαρίτας, τον Δούναβη ποταμό, την γέφυρα των Λεόντων και φωτογραφήθηκαν στην Πλατεία Ηρώων θαυμάζοντας τους Μαγυάρους ηγεμόνες.

Εθνική Πινακοθήκη

                Πλατεία Ηρώων                             

Στο Μόναχο υπήρξε περιήγηση στο κέντρο του Μονάχου, στην παλιά πόλη, το Δημαρχείο, την Πινακοθήκη, την Όπερα, τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας. Επίσης οι μαθητές απόλαυσαν τα εδέσματα της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς και αγόρασαν αναμνηστικά δώρα. Η επίσκεψη στο Μουσείο της BMW κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών και τους εντυπωσίασε. Εκεί συνάντησαν όλη την ιστορία της εταιρείας και θαύμασαν μοντέλα αυτοκινήτων και μηχανών τόσο από την παλιά όσο και από τη σύγχρονη εποχή. Κατόπιν βρεθήκαμε στο μουσείο της Allianz Arena το παγκοσμίως γνωστό γήπεδο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Bayern Μονάχου. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα μουσειακά και ιστορικά εκθέματα (κύπελλα, φανέλες, κλπ.) της ομάδας και αποκόμισαν γνώσεις για την αθλητική παιδεία της χώρας. Το Νταχάου, στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε μια συγκλονιστική επίσκεψη για όλη την ομάδα, υπενθυμίζοντας με τα εκθέματα του τα δείνα του πολέμου.

 Η συμμετοχή του Γυμνασίου μας σε τέτοιου είδους εμβέλειας συνέδρια αποδεικνύουν έμπρακτα πως τα ελληνικά σχολεία λειτουργούν ως κυψέλες πολιτισμού και διάδοσης των ελληνικών ιδεωδών και της πλούσιας παράδοσής μας. Σημαντικό ρόλο για την συμμετοχή του σχολείου μας στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο είχε η διευθύντρια κα. Αμαλία Ηλιάδη (Φιλόλογος- Ιστορικός) η οποία βρισκότανε στο πλευρό μας για να μας στηρίξει άοκνα και αδιάλειπτα. Η υλοποίηση και η οργάνωση της εκδρομής πραγματοποιήθηκε από τις καθηγήτριες μας κα.Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής φιλολογίας -Αρχηγός της εκδρομής) και κα. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Μαθηματικός-Συνοδός), οι οποίες με υπευθυνότητα και αρτιότητα διοργάνωσαν αυτή την εκπαιδευτική μας συμμετοχή και μετακίνηση.

Τους ευχαριστούμε ολόθερμα!!!!! 

Τσουμπέκου Σοφία (Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας)

Γιαννούλα Στελλίνα (μαθήτρια του τμήματος Γ1)