Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων στη Βουλγαρία με πρόγραμμα Erasmus+

1st meeting

Οι Στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν την ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ σχολείων.

Στις στρατηγικές συμπράξεις ενθαρρύνεται η συμμετοχή σχολείων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση σε επίπεδο δεξιοτήτων και εμπειριών οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα.

Απώτερος στόχος των Στρατηγικών Συμπράξεων που υλοποιούνται με επιχορήγηση από το πρόγραμμα Erasmus+ είναι να αποφέρουν θετικά αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες, αλλά και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+/Δράση ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο “My Nationality is HUMAN” μαζί με σχολεία από τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία και Ιταλία. Η διάρκειά του είναι διετής, 2015-2017. Στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει τον ανθρωπισμό και την ανεκτικότητα στην καθημερινή ζωή των μαθητών μας. Η ανάπτυξη θετικών κοινωνικών δεξιοτήτων, ο αλληλοσεβασμός και το φιλικό κλίμα στο σχολείο θα επιτευχθούν μέσω των κοινών συνεργατικών δραστηριοτήτων μεταξύ των μαθητών μας αλλά και του διαμοιρασμού εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών αποστολών των συνεργαζόμενων σχολείων πραγματοποιήθηκε στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας, όπου βρίσκεται το συντονιστικό σχολείο της σύμπραξης, “Osnovno Uchilishte Hristo Smirnenski”, από 23 έως 27 Νοεμβρίου 2015.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε επίσκεψη στο σχολείο, όπου έγινε θερμή υποδοχή από τους μαθητές και το Διευθυντή του σχολείου. Μετά το καλωσόρισμα με ψωμί και μέλι από δυο μαθήτριες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, η ομάδα των καθηγητών φιλοξενήθηκε στην αίθουσα φυσικών επιστημών του σχολείου, όπου οι μαθητές παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Βουλγαρίας. Ο Διευθυντής του σχολείου χάρισε αναμνηστικές πλακέτες στους συντονιστές του προγράμματος και δέχτηκε δώρα από αυτούς. Στη συνέχεια, έγινε μετάφραση του τίτλου του προγράμματος σε όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων χωρών από τους επιμέρους συντονιστές και προφορική ανακοίνωση αυτού στους παρευρισκόμενους μαθητές και καθηγητές. Ακολούθησε η επιλογή του λογότυπου του προγράμματος, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό των λογότυπων που δημιούργησαν οι μαθητές από κάθε χώρα.

Μετά από τη συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ για τους στόχους και τις επικείμενες δράσεις του προγράμματος από τη συντονίστρια κ. Rada Matanova, καθηγήτρια αγγλικών, έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και επίσκεψη σε τάξεις, κατά την ώρα του μαθήματος. Επίσης, η αντιπροσωπεία των καθηγητών επισκέφτηκε το εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου, καθώς και την αίθουσα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπου υπήρχε υλικό απ’ όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχει εκπονήσει το σχολείο. Η γωνιά του προγράμματος Erasmus+ με τα στοιχεία των συμμετεχόντων σχολείων και εικόνες από κάθε συμμετέχουσα χώρα παρέχει τις σχετικές πληροφορίες σ’ όποιον θέλει να ενημερωθεί. Η συνάντηση συνεχίστηκε με συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών των εταίρων και τον προγραμματισμό των επόμενων συναντήσεων.
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη της Φιλιππούπολης, όπου η αποστολή ξεναγήθηκε στην παλιά πόλη με τα αρχοντικά εμπόρων και αστών του 19ου αιώνα, καθώς και στο αρχαίο θέατρο της πόλης. Η ομάδα ενημερώθηκε για την ιστορία της πόλης και έζησε στους σύγχρονους ρυθμούς της αφού είχε την ευκαιρία να περιπλανηθεί στις πλατείες και τους πεζόδρομους της πόλης.

Την τρίτη ημέρα κάθε αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών παρουσίασε σε μαθητές και καθηγητές το δικό της σχολείο και οι εργασίες συνεχίστηκαν με τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων στις οποίες θα εμπλακούν οι μαθητές. αλλά και τον προσδιορισμό των μετακινήσεών τους.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ενημέρωση από τον Διευθυντή του σχολείου για το εκπαιδευτικό σύστημα της Βουλγαρίας και έγινε ιδιαίτερος λόγος σχετικά με την υιοθέτηση στολής για τους μαθητές και από τα άλλα σχολεία. Επιπλέον ο κ. Διευθυντής μας παρουσίασε τις γενικότερες κατευθύνσεις του σχολείου.

Μετά από μια περιήγηση στο κέντρο της πόλης και στα σπουδαιότερα μνημεία της, τις αντιπροσωπείες υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης . Αφού έγινε ενημέρωσή του από τη συντονίστρια για τους στόχους του προγράμματος, ο κ. Δήμαρχος ευχήθηκε κάθε επιτυχία σε όλους, φόρεσε μαζί με τους υπόλοιπους μπλουζάκι με τον τίτλο του προγράμματος και μαζί με όλους τους μαθητές χόρεψε σε μοντέρνους ρυθμούς, στην είσοδο του Δημαρχείου, τραβώντας την προσοχή των κατοίκων του Χάσκοβο (http://www.haskovo.net/videos/192374/Uchiteli-i-uchenici-iznenadaha-Dobri-Belivanov-s-flashmob ). Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα ΜΜΕ τόσο από την κ. Rada Matanova στη βουλγαρική γλώσσα, όσο και από την κ. Αβδουλά Μαρία στην αγγλική, είχε σκοπό να κοινοποιήσει το βασικότερο στόχο αυτού του προγράμματος, που είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μας ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά ίσοι, διότι είμαστε άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Το αποχαιρετιστήριο δείπνο έκλεισε με τούρτα γενεθλίων για το πρόγραμμα «My Nationality is HUMAN” που έκοψαν οι συντονιστές από όλες τις χώρες.

Από το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: κα Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής, υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων καθώς και υπεύθυνη του προγράμματος, ο κος Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος, καθηγητής μαθηματικών και η κα Αβδουλά Μαρία, καθηγήτρια αγγλικών.

Για τις δράσεις του προγράμματος και τη γενικότερη ενημέρωση μπορείτε να επισκέπτεστε την αντίστοιχη ιστοσελίδα:http://mynationalityishuman.wordpress.com

 

.