Το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων στο Torrent της Βαλένθια στην Ισπανία

Το Σχολείο μας, το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων, ολοκλήρωσε με επιτυχία τα δύο προγράμματα Erasmus+/Δράση ΚΑ2-Στρατηγικές  Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης των προηγούμενων ετών, “ISTOPBULLYINGWITHARTANDSPORT” και “RAINBOWCHLDRENκαι συνεχίζει τη δράση του με την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος διάρκειας 2 ετών(2020-2022) με τίτλο BREATHEFREEκαι κωδικό αριθμό 2020-1-ES01-KA229-081886_4. Στο πρόγραμμα εκτός από το σχολείο μας (εταίρος) συμμετέχουν επίσης οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί των χωρών:

  • Ισπανία, ColegioNuestraSeñora de Monte-Sión Spain(συντονιστής)
  • Τουρκία, ESAT SIVRI ORTAOKULU Turkey(εταίρος)
  • Λετονία, Rigas 45. Vidusskola(εταίρος)
  • Ρουμανία, LICEUL TEHNOLOGIC CONSTANTIN FILIPESCU(εταίρος)

Το σχολείο μας συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση της σύμπραξής, “Put Yourself in Their shoes”που έγινε 4-8 Οκτωβρίου 2021 στο  Torrent της Βαλένθια στην Ισπανία με τις εκπαιδευτικούς, κ.κ. Ουρανία Παπαζεύκου και Ευανθία Αστρίτη  και τις μαθήτριες της Γ΄τάξης, Βασιλική Γάλλου, Γεωργία Γεωργολοπούλου, Ανθή Κάβρα και Κωνσταντίνα Παπαγιαννούλη.

Η υποδοχή από τους Ισπανούςεκπαιδευτικούς και μαθητέςτου ColegioNuestraSeñoradeMonte-Sión από την πρώτη μέρα υπήρξε ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική για όλους τους συμμετέχοντες. Οι Ισπανοί μαθητές-τριες, μέλη του προγράμματος, αγκάλιασαν τους μαθητές-τριες επισκέπτες και οι ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν λειτούργησαν με άμεση και απρόσκοπτη συνεργασία. Στη διάρκεια της συνάντησης τους όλοι οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν ιδανικά για την επίτευξη των στόχων της, ανταλλάσσοντας απόψεις και τεχνικές για την ένταξη και συνεργασία των προσφύγων μαθητών στα σχολεία της κάθε χώρας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης οι ομάδες  υλοποίησαν δράσεις όπως:

  • Παρουσίαση του σχολείου, τηςπόλης, τηςχώρας κάθε ομάδας είτε με videoείτε με σχετικό λογισμικό παρουσιάσεων
  • Δράσεις και εργαστήρια(workshops) σχετικά με την ευαισθητοποίηση των μαθητών-τριων σε θέματα ένταξης και συνεργασίας των προσφύγων μαθητών
  • Πολιτιστικές ξεναγήσεις στην πανέμορφη πόλη της Βαλένθια, τόσο στο ιστορικό της κέντρο όσο και στο Ωκεανογραφικό Μουσείο και Μουσείο Επιστημών. Το Ωκεανογραφικό Μουσείο αποτελεί τμήμα ενός κτιριακού συμπλέγματος που ονομάζεται «CiutatdelesArts I delesCiences», το οποίο σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα, και αποτελεί το μεγαλύτερο «ενυδρείο» της Ευρώπης. 50.000 περίπου είδη ψαριών και θηλαστικών -μεταξύ των οποίων καρχαρίες, δελφίνια, πιγκουίνοι, τροπικά είδη ψαριών αλλά και φάλαινες- φιλοξενούνται στις 5 από τις 10 «περιοχές» του πάρκου, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, ενώ σε ειδικό χώρο ζουν σπάνια είδη πτηνών από όλο τον κόσμο αλλά και ερπετά.
  • Συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης Torrent της Βαλένθια των παιδαγωγικών ομάδων της σύμπραξης με την υπεύθυνη του Δήμου για θέματα παιδείας και την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Παρά τις πολλές ώρες εργασιών όλοι μας επιστρέψαμε με νέες γνώσεις, εμπειρίες και φιλίες που αποκτηθήκαν μέσα από τις δραστηριότητες της συνάντησης.

Η επανεκκίνηση των προγραμμάτων  Erasmus+μετά από ενάμιση χρόνο λόγω COVID-19, δίνει νέα ώθηση στην σχολική ζωή και δημιουργεί δυνατότητες καλλιέργειαςσε όλους τους συμμετέχοντες τόσο ατομικών ικανοτήτων, όπως αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλία,κριτική σκέψη, αξιοπιστία, υπευθυνότητα, συνέπεια, βελτίωση γλωσσικών και ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και συλλογικών όπως ενδυνάμωση των δεσμών που συνδέουν τους λαούς και προώθηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

Μια εμπειρία που πραγματικά θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τη 2η συνάντηση που θα γίνει στη Ρουμανία στο σχολείο LICEULTEHNOLOGICCONSTANTINFILIPESCU, 9-12 Μαΐου 2022.

Ευχαριστούμε θερμά την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων για την προσφορά υλικού προβολής του Νομού μας το οποίοχρησιμοποιήσαμε στο πλαίσιο ανταλλαγής αναμνηστικών δώρων με τις παιδαγωγικές ομάδες, τον Δ/ντη του σχολείου και τις τοπικές αρχές.

 

Η Παιδαγωγική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων