Το 13ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων (Ριζαριού) σε πρόγραμμα erasmus+ στην Πολωνία

Στις 17-27 Ιουλίου 2019, 6 άτομα, εκπροσωπώντας το 13ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων και  τους  Ιχνηλάτες του Φωτός συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων “Academy of Economy”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Wieliczka της Πολωνίας.

Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη συζήτησης και η ευαισθητοποίηση για ζητήματα οικολογίας και τον τρόπο που η οικολογική οπτική μπορεί να ενσωματωθεί στις επιχειρήσεις.

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα Improvisation Games, να ξεδιπλώσουν σκέψεις και συναισθήματα και να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνική για την ψυχαγωγία του κόσμου, σε συνδυασμό με το μήνυμα «Πράσινη Πολωνία από Σήμερα».

Τα Impro Games ήταν μονάχα η αρχή, καθώς στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και συζητήσεις, στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης, για την οικολογική επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τρόποι για να εφαρμόσει κάποιος την οικολογία σε χώρους εκπαίδευσης, νέες ιδέες για οικολογικές καλλιέργειες, καινοτομίες για την κατασκευή οικολογικών κοινοτήτων, το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην  ανάπτυξη του θέματος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρουσιάστηκαν οι  δράσεις και τα αποτελέσματα των μαθητών μας , μέσα από την πολύπειρη-πολυετή συμμετοχή τους σε  θέματα οικολογικής συνείδησης, που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, μέσα από μικτές πολιτισμικά ομάδες, τη δική τους ιδέα για την οικολογία αλλά και για την δημιουργία ενός δικού τους project, δίνοντας την ευκαιρία να αναπτύξουν, οικολογική συνείδηση, δημιουργική σκέψη και συνεργατικότητα. Η «Πράσινη Πολωνία από σήμερα» είναι ένα σύνθημα που χρειάζεται να υιοθετηθεί από όλο τον κόσμο, αντικαθιστώντας την Πολωνία με κάθε χώρα αυτού του πλανήτη, καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία και τη ζωή ανθρώπων και ζώων και ο έντονος καταναλωτισμός έχει οδηγήσει στην εξάλειψη των φυσικών πόρων για το 2019. Το πρόγραμμα Erasmus+ έφερε κοντά τους νέους να ανταλλάξουν τους προβληματισμούς, τις ελπίδες και τις πεποιθήσεις τους και να κατανοήσουν την ανάγκη ανάπτυξης όχι μίας οικολογικής χώρας, αλλά μίας οικολογικής Ευρώπης και του κόσμου.

Το πρόγραμμα είχε και άκρως ενδιαφέρουσες επισκέψεις, όπως στην πόλη της Κρακοβίας, τα περίφημα αλατωρυχεία της Wieliczka και βέβαια το Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Ένα μέρος που ο χρόνος σταματά, η σκέψη θολώνει, η καρδιά σφίγγεται και φαίνεται αν και πέρασαν τόσα πολλά χρόνια, πως η ζωή  μπορεί να χάνει την έννοια της ανθρωπιάς κι όλα να γίνονται στάχτη.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ταξίδι στα προγράμματα Erasmus+ συνεχίζεται και τη νέα σχολική χρονιά!