Την Κυριακή 19/1 η εκδήλωση της ΤΛΠ με θέμα «DANIEL και Κλιματική Αλλαγή: Που βρισκόμαστε σήμερα;»

 Έχοντας ως γνώμονα τη σημασία της επικοινωνίας, για επίκαιρα και φλέγοντα θέματα, με διακεκριμένους ομιλητές, η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού διοργανώνει εκδήλωση –στην συνέχεια του Συνεδρίου για τον Daniel το 2024– με θέμα «DANIEL και Κλιματική Αλλαγή: Πού βρισκόμαστε σήμερα;» (Μουσείο Τσιτσάνη, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 – ώρα προσέλευσης 10.30 π.μ., έναρξη 11.00 π.μ.).

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτύξουν έχουν ως εξής :

Δρ Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής & Περιφερειάρχης Θεσσαλίας – «Η εικόνα της Θεσσαλίας μετά την επέλαση του Daniel» (μέχρι 20 λεπτά)

Δρ Αντρέας Φλουρής, Καθηγητής – «Κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη παραγωγικότητα»  (μέχρι 20 λεπτά)

Δρ Νικόλαος Δαναλάτος, Καθηγητής – «Κλιματική αλλαγή και γεωργία»  (μέχρι 20 λεπτά)

Δρ Δημήτριος Γούσιος, Καθηγητής – «Μια Περιφέρεια χωρίς ύπαιθρο: νέες προσεγγίσεις με τη ματιά του μέλλοντος»  (μέχρι 20 λεπτά)

Μιλτιάδης Γκουζούρης,  Διευθύνων Σύμβουλος της HVA International – «Σύνοψη των προτάσεων της HVA International για τη Θεσσαλία»  (μέχρι 20 λεπτά)

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της ΤΛΠ κ. Ιωάννης Κ. Γεωργιάδης.

Συντονιστής θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Δρ Γιάννης Κουτεντάκης.

Μετά τις παρουσιάσεις, Θα ακολουθήσει συζήτηση με συμμετοχή του κοινού.

 

Σύντομα Βιογραφικά Ομιλητών

 

Δρ Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής & Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Σπούδασε Φαρμακευτική στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1985) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1989). Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στο Παιδιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Harvard στη Βοστώνη. Από το 1996 είναι μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σήμερα είναι Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας, καθώς και Διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα. Έχει συνυπογράψει περισσότερα από 240 άρθρα σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν περίπου 17000 αναφορές. Είναι επίσης ιδρυτής της FoodOxys ΙΚΕ Τεχνοβλαστός (2019), spin-off εταιρείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία εξειδικεύεται στην εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο και στον έλεγχο της βιοδραστικότητας ποικίλων φυσικών ή συνθετικών προϊόντων.

 

Δρ Ανδρέας Φλουρής, Καθηγητής

Είναι Καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Για πάνω από 15 χρόνια συμβουλεύει κυβερνήσεις, εθνικούς και διεθνείς φορείς, όπως τα Υπουργεία Εργασίας της Ελλάδας και του Κατάρ, την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Διεθνή Οργανισμό για την Εργασία σχετικά με τις επιπτώσεις παραγόντων του περιβάλλοντος στην υγεία και την παραγωγικότητα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους και έχει συνδράμει σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας σε πολλές χώρες, ενώ το όνομά του συγκαταλέγεται στο κορυφαίο 1-2% του παγκόσμιου επιστημονικού γίγνεσθαι. Επίσης, είναι υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα και συνεργάζεται με φορείς των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζοντας δράσεις για ένα πιο βιώσιμο κόσμο. Η προσφορά του στην επιστήμη αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το περιοδικό «TIME» που τον συμπεριέλαβε στη λίστα των 100 ηγετών του μέλλοντος «100Next».

Δρ Νικόλαος Γ. Δαναλάτος, Καθηγητής

Είναι Καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.). Υπήρξε Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Π.Θ. (2019-2023), Αναπληρωτής Πρύτανη Οργάνωσης και Λειτουργίας Διοικητικών Υπηρεσιών του Π.Θ. (2013-2014) και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος 2014-2018. Είναι συγγραφέας άνω των 195 επιστημονικών εργασιών και κάτοχος Ελληνικού και διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας για παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων. Είναι Αξιολογητής Ερευνητικών Προγραμμάτων της Ε.Ε., ενώ το έργο του αναφέρεται σε περισσότερες από 2200 διεθνείς εργασίες (SCOPUS). Έχει συμμετάσχει ενεργά σε 20 Ερευνητικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμό 4 εξ’ αυτών. Υπήρξε επιβλέπων 8 διδακτορικών διατριβών, πάνω από 170 προπτυχιακές και 72 μεταπτυχιακές διατριβές, ενώ ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής 45 διδακτορικών διατριβών. Ομιλεί εκτός της μητρικής του γλώσσας, πολύ καλά την Αγγλική και Ολλανδική γλώσσα.

 

Δρ Δημήτρης Γούσιος, Καθηγητής

Γεωγράφος-χωροτάκτης ειδικός στην Ανάπτυξη και Χωροταξία της Υπαίθρου. Το 1992-1995 εργάστηκε στο Ίδρυμα για την Πρόοδο του Ανθρώπου (Παρίσι) ως υπεύθυνος έργου στην ΝΑ Ευρώπη για τον εκσυγχρονισμό της οικογενειακής γεωργίας. Το 1995-2023 διετέλεσε Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου στο ΤΜΧΠΠΑ/Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το 2004 ίδρυσε το ελληνογαλλικό μεταπτυχιακό DYNTAR. Το 2017-2019 επίβλεψε το σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων της Κύπρου (ο ΓΓ του ΟΗΕ την ανέφερε ως υπόδειγμα στην έκθεση του 2022). Το 2021 οργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο MountMed. Από το 2004 είναι μέλος του Θεσσαλικού Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας. Ως διαχειριστής της AμKE TERRA-THESSALIA, συντονίζει αφενός, διεθνείς φορείς για την αγρο-οικολογική μετάβαση και αναζήτηση βιώσιμου πρότυπου ανάπτυξης της μετα-Ντανιελ Θεσσαλικής υπαίθρου, αφετέρου την επιστημονική ομάδα διεκδίκησης της διοργάνωσης του παγκόσμιου συνεδρίου του Mountain Partnership /FAO/OHE για τα βουνά, το 2026. Το 2005 το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας του απένειμε το μετάλλιο «Ιππότης της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα».

 

Μιλτιάδης Γκουζούρης,  Διευθύνων Σύμβουλος της HVA International

Ο Μιλτιάδης Γκουζούρης είναι Έλληνας επιχειρηματίας και στέλεχος διοίκησης με σημαντική εμπειρία σε διεθνείς και ελληνικές εταιρείες. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της HVA International BV, μιας ολλανδικής εταιρείας με ιστορία από το 1879, που εξειδικεύεται σε μεγάλης κλίμακας έργα αγροτικής παραγωγής και διαχείρισης υδάτων. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ολλανδία, ο κ. Γκουζούρης είναι κάτοχος MBA από το Nottingham Trent University και πτυχίου BSc στην Επικοινωνία-Δημοσιογραφία από το HU University of Applied Sciences της Ουτρέχτης. Εκτός από τη θέση του στην HVA International, υπήρξε ιδρυτής και μέτοχος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοστολόγησης Costwise.  Επίσης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Orange Grove, μιας θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων, όπου δραστηριοποιείται ως μέντορας σε startups, και είναι μέλος του Development Finance Forum, μιας πρωτοβουλίας της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο τη δημιουργία αναπτυξιακών έργων σε χώρες με αναδυόμενες οικονομίες. Πρόσφατα, ηγήθηκε ομάδας της HVA International που εκπόνησε σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, προτείνοντας λύσεις για την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση υδάτων στην περιοχή. 

 

Δρ Γιάννης Κουτεντάκης, Ομότιμος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας

(Συντονιστής)

Υπήρξε εθνικός προπονητής κωπηλασίας σε Ελλάδα και Αγγλία, κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton, διευθυντής του Ινστιτούτου Απόδοσης & Αποκατάστασης, διευθυντής τριών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» και μέλος του Βρετανικού Ολυμπιακού Ιατρικού Κέντρου. Έχει πάνω από 300 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, μέρος των οποίων έχει υιοθετηθεί από διεθνείς οργανισμούς όπως, το Σύστημα Υγείας της Σκωτίας (2011), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρευματολογίας (2016), και την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (2023). Τέλος, το όνομά του περιλαμβάνεται στο κορυφαίο 2% όλων των επιστημόνων παγκοσμίως (2019-2024).