Την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου

«Αν σήμερα η Θεσσαλία χρειάζεται το νερό από ένα Αχελώο,91_copyσε λίγα χρόνια θα χρειάζεται από τρεις!»

-Τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη σημερινή συνάντησή τους

-Η Υπουργός Περιβάλλοντος έκανε δεκτή την πρόταση του Κ. Αγοραστού να γίνουν «πράσινα» τα νέα κτίρια που ανεγείρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε Λάρισα και Καρδίτσα

-Υπέγραψε η Τ. Μπιρμπίλη την ΚΥΑ για την απλοποίηση της άδειας γεωτρήσεων – να μην επιβαρύνονται οι παραγωγοί επέμεινε ο Περιφερειάρχης

-Κ. Αγοραστός: «Κόκκινη γραμμή» οι λιγνίτες Ελασσόνας, ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα η Θεσσαλία, ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα αρδευτικά έργα

Την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου τόνισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Αν με ρωτάτε με βάση τις σημερινές καλλιέργειες, η Θεσσαλία έχει ανάγκη το νερό από έναν Αχελώο. Αν με ρωτάτε με βάση τις μελλοντικές ανάγκες, τότε χρειάζεται το νερό από τρεις!», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός κάνοντας αναφορά στη μελέτη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που εκπονείται για λογαριασμό του Υπουργείου. «Οι καλλιέργειες – πρόσθεσε – στις οποίες στρέφουν το ενδιαφέρον τους νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι στη Θεσσαλία, όπως είναι οι δενδρώδεις και τα κηπευτικά, έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.

Εφ’ όσον ως χώρα συμφωνούμε στην αναγκαιότητα να αναπτύξουμε τη γεωργία και την κτηνοτροφία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, τότε χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη πολιτική με θαρραλέα χρηματοδότηση για το νερό, ειδικά στις κατ’ εξοχήν παραγωγικές περιφέρειες όπως η Θεσσαλία», είπε ο κ. Κ. Αγοραστός τονίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα ημιτελή αρδευτικά έργα και να προχωρήσουν καινούργια στη Θεσσαλία.

Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στην ΚΥΑ για την απλοποίηση της άδειας γεωτρήσεων ζητώντας να προχωρήσει το συντομότερο και επισημαίνοντας ότι η ανανέωση πρέπει να γίνεται χωρίς επιβάρυνση για τους αγρότες. Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι έχει υπογράψει την ΚΥΑ και βρίσκεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε την «αδιαπραγμάτευτη», όπως τη χαρακτήρισε, «θέση των Θεσσαλών να είναι η κύρια αγροτοκτηνοτροφική περιφέρεια της χώρας ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα», ενώ ζήτησε την προσωπική ενεργοποίηση της κας Μπιρμπίλη ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης (σχετική αναφορά για την ανάγκη προστασίας των εδαφών είχε κάνει η κα Μπιρμπίλη στο συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες).

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος την αντίθεση των πολιτών και των φορέων της Θεσσαλίας στην εξόρυξη του λιγνίτη της επαρχίας Ελασσόνας («είναι κόκκινη γραμμή για μας», διευκρίνισε) και συνέστησε να προχωρήσει το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας από το οποίο θα παράγεται «καθαρή» ενέργεια. Με την ευκαιρία εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραχώρηση της Λίμνης Πλαστήρας σε ιδιώτες λέγοντας ότι «θα πρόκειται για έγκλημα».

Για το πετ – κοκ, η χρήση του οποίου απαγορεύεται μετά το τέλος Μαρτίου, ζήτησε να δημοσιοποιηθούν οι όροι συμμόρφωσης της εταιρείας «TERRA – ΒΙΟΚΕΡΑΛ» με τα όσα προβλέπει η περιβαλλοντική νομοθεσία ώστε να σταματήσει η εκκρεμότητα και να διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός πρότεινε να χρηματοδοτηθούν τα νέα κτίρια που ανεγείρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε Λάρισα και Καρδίτσα ώστε να είναι φιλικά στο περιβάλλον και η κα Μπιρμπίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Από το ίδιο πρόγραμμα η Υπουργός δεσμεύτηκε να χρηματοδοτηθεί το έργο «Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Νομού Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου» και προέτρεψε να ωριμάσει το συντομότερο.