Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Στυλιανού στον ιερό ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων

16667889

Με κάθε μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η μνήμη του οσίου και Θεοφόρου Στυλιανού του Παφλαγόνος στην πόλη των Τρικάλων και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων.

Την παραμονή το βράδυ τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Κολώνας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «όλοι οι γονείς πρέπει να κάνουν βίωμα το παράδειγμα της ζωής του Αγίου Στυλιανού ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα της προσευχής υπέρ των παιδιών τους».
Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και το ύψωμα του Αγίου από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γραδούλα.

59987665

Την ακολουθία της αρτοκλασίας τέλεσε ο Πρωτοσύ-γκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Αρ-χιμ. Χρυσόστομος Νάσης, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Στέφανο Ντάκο. Στο σύντομο κήρυγμά του ο π. Χρυσόστομος παρότρυνε όλους τους γονείς να φέρνουν τα παιδιά στην εκκλησία από την μικρή ηλικία. Μετέφερε δε και τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Τρικάλων για την απόφαση να καθιερώσουν τον Άγιο Στυλιανό ως προστάτη του Συλλόγου και να τιμάται από φέτος και κάθε χρόνο από τα μέλη του η μνήμη του στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων.
Συγκινητική ήταν η προσέλευση μαθητών σχολείων στον Ιερό Ναό όπου παρακολούθησαν υποδειγματικά την Θεία Λειτουργία και σχεδόν όλα τα παιδιά συμμετείχαν στην Θεία Κοινωνία.

47789000

Να υπενθυμίσουμε ότι το παρεκκλήσιο του Αγίου Στυλιανού βρίσκεται εντός του ναού της Παναγίας Επισκέψεως στο βόρειο τμήμα του Γυναικωνίτη, διαμορφώθηκε δε, κατά την μαρτυρία του αείμνηστου εφημερίου Κωνσταντίνου Βενδίστα, από την τρικαλινή οικογένεια Τζάνα (πριν από το 1940). Μονόκλιτο, με ξυλόγλυπτο τέμπλο (1960) και εικόνες του μοναχού Παχωμίου (1961). Στο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι εικονίζεται ο Άγιος Στυλιανός, δια χειρός Δ. Ραυτόπουλου (1927).

Κάθε Παρασκευή απόγευμα ψάλλεται η Παράκληση του Αγίου, ενώ τελούνται συχνά Θείες Λειτουργίες από ευλαβείς χριστιανούς που επικαλούνται τις πρεσβείες του Αγίου, ο οποίος έχει το χάρισμα να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά και να καθιστά ευτέκνους άτεκνες γυναίκες.

.