Τι συμβαίνει και υπάρχει ερωτική απραξία;

Το ποσοστό των ενηλίκων Αμερικάνων, ιδίως μεταξύ των νεαρών ανδρών ηλικίας από 18 έως 29 ετών, που δεν είχαν καμία σεξουαλική επαφή μέσα σε έναν χρόνο έσπασε κάθε ρεκόρ το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το ινστιτούτο General Social Survey, συμπεραίνεται ότι το ποσοστό των νέων 18-29 ετών που δήλωσαν ότι πέρσι δεν έκαναν καθόλου σεξ έφθασε το 23%, δηλαδή σχεδόν ένας στους τέσσερις. Το ποσοστό αυτό ήταν 8% το 2008 και 14% το 1989.

Η ερωτική απραξία αφορά περισσότερο τους άνδρες με ποσοστό 28%, ενώ στο ίδιο διάστημα οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα αφού μόνο το 18% δηλώνει ότι δεν είχε καμία ερωτική επαφή μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Συγκριτικά, οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολύ πιο δραστήριες: στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών μόνο το 7% και στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών το 13% δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία σεξουαλική επαφή.

Προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο η Δρ Jean Twenge, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, ανέφερε πως ολοένα και περισσότεροι νέοι δεν έχουν σύντροφο. Άλλωστε, στην εποχή μας, στις 10 το βράδυ, υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα για να κάνει κανείς σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν. Η μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας συνολικά οφείλεται επίσης στη γήρανση του πληθυσμού, αφού οι Αμερικάνοι άνω των 60 ετών είναι πλέον το 26% του πληθυσμού (από 18% που ήταν το 1996).

Μετά τα 60 το ποσοστό σεξουαλικής αδράνειας φθάνει το 50%, κάτι που σημαίνει ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων τόσο αυξάνεται και το ποσοστό επί του συνόλου του πληθυσμού.

Ακόμη και στους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες, το ποσοστό εκείνων που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μειώθηκε στο 39% από 51% που ήταν το 1996, κάτι που η Δρ Jean Twenge αποδίδει κυρίως στην εξάπλωση του διαδικτύου και την ευρεία χρήση των social media.

iatrikanews.gr