Τι να προσέξετε κατά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

Ο χειμώνας έχει αρχίσει σιγά σιγά να «δηλώνει» την παρουσία του και οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τη δική τους έρευνα αγοράς για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Εκτός από τη σύγκριση των τιμών οι οποίες είναι διαθέσιμες και online στις ιστοσελίδες των εταιρειών προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές έχουν να «ξεπεράσουν» πολλές άλλες παγίδες για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Αρχικά, πρέπει να ελέγξουν αν οι τιμές που εξετάζουν αφορούν σε παράδοση κατ’ οίκον και σε πετρέλαιο θέρμανσης (γιατί πολύ συχνά μπερδεύονται με το πετρέλαιο κίνησης).  Κατά την παράδοση πρέπει να επιβλέπουν οι ίδιοι την καταγραφή της ποσότητας και να ελέγχουν τη δεξαμενή πριν και μετά από την παραλαβή (συνήθως με τη χρήση βέργας ή μέτρου που τοποθετούν κατακόρυφα στη δεξαμενή).

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής. Π.χ. αν μια δεξαμενή ορθογώνιας διατομής έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).

Ακόμη, αν οι πελάτες χρησιμοποιούν μετρητή δεξαμενής απαιτείται να προσέχουν ώστε το περιεχόμενο του σωλήνα στάθμης να είναι όμοιο με το περιεχόμενο της δεξαμενής, και όχι κάποιο ελαφρύτερο υγρό. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο μετρητής μπορεί να έχει αποκλίσεις 0,5-1,5 εκ. αν το ειδικό βάρος του πετρελαίου που βρίσκεται μέσα στον μετρητή διαφέρει από εκείνο της δεξαμενής.

Παράλληλα, οι καταναλωτές πρέπει:

– Να ελέγχουν αν η μάνικα του μεταφορέα είναι άδεια πριν από την παραλαβή όσο και μετά την παραλαβή του πετρελαίου.

– Να προσέχουν στο τέλος της παράδοσης, όταν αδειάζει η μάνικα, ότι σταμάτησε να μετρά και ο μετρητής.

– Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά, παρουσία του βυτιοφορέα.

Για τη σωστή συντήρηση ο καυστήρας πετρελαίου δεν πρέπει να λειτουργεί χωρίς καύσιμα γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ (πρέπει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν).