Τι κίνδυνο έχει η υπερκατανάλωση βιταμινών

Σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open» οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες βιταμινών Β6 και Β12 από συμπληρώματα διατροφής, έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου.

Η βιταμίνη Β6 βοηθά τον  μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα και βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως κρέας, ψάρι, ρεβίθια, πατάτες και άλλα αμυλώδη λαχανικά. Η Β12 βοηθά την δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και βρίσκεται φυσικά σε μύδια, ψάρι, κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα χωρίς σαφείς ενδείξεις έλλειψης ενώ τα υψηλής δόσης συμπληρώματα βιταμινών είναι άμεσα διαθέσιμα σε φαρμακεία και στο διαδίκτυο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Haakon Meyer του Πανεπιστημίου του Όσλο στη Νορβηγία.

Στη έρευνα εξέτασαν δεδομένα 75.864 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών (Nurses Health Study). Η μελέτη διήρκησε 20 έτη και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα 2.304 γυναίκες υπέστησαν κάταγμα του ισχίου που δεν οφειλόταν σε καρκίνο ή σοβαρό τραυματισμό, όπως π.χ. αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου ήταν υψηλότερος στις γυναίκες με υψηλότατη πρόσληψη και των δύο βιταμινών από συμπληρώματα και όχι από τη διατροφή, η οποία άγγιζε το 50% σε σύγκριση με γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη αυτών. Σε όσες  είχαν μια μέτρια πρόσληψη και των δύο βιταμινών ο κίνδυνος δεν ήταν σημαντικά αυξημένος. Επισήμαναν δε ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η λήψη μόνο της Β12 αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου.

Αν και δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό που οι βιταμίνες Β6 και Β12 αυξάνουν τον κίνδυνο  κατάγματος του ισχίου, οι μελετητές θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται σε παρενέργειες της πρόσληψης υψηλών ποσοτήτων της βιταμίνης Β6.

Ενδεχομένως, οι υψηλές δόσεις να προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα, όπως  αταξία (η οποία επηρεάζει τον συντονισμό των μυών), και μειωμένο μυϊκό τόνο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να καταστήσουν τις πτώσεις πιθανότερες και συνεπώς να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια οστικής μάζας, εξουδετερώνοντας τη ρυθμιστική επίδραση των οιστρογόνων στους υποδοχείς των στεροειδών. Όσον αφορά στο ρόλο της βιταμίνης Β12, οι συγγραφείς δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κάποια υπόθεση.

iatrikanews.gr