Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση στο Βερολίνο

443333031

Στην προσπάθεια συνεννόησης, καταλαγής και αποφυγής μελλοντικών συγκρούσεων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου εστιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα.

To περιοδικό Spiegel, το οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά στη συνέντευξη λόγω του τελευταίου του εξωφύλλου, τόνισε τη συμφιλιωτική διάθεση που υπήρχε ενώ οι ιστοσελίδες Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine εστίασαν ιδιαιτέρως στην έκκληση του κ. Τσίπρα «να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο».

Η Welt στάθηκε στη δήλωσή της Μέρκλε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δεσμευτεί για παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα, καθώς εκπροσωπεί μόνο μία από τις 19 χώρες που συνιστούν την Ευρωζώνη.

Η Bild, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των δύο ηγετών να παραμερίσουν τα στερεότυπα που έχει ο ένας λαός για τον άλλον, τονίζοντας ιδιαίτερα τη φράση του Α. Τσίπρα ότι ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για την ελληνική κρίση.

Η εφημερίδα Handelsblatt στάθηκε, ωστόσο, στο γεγονός ότι η καλή διάθεση μεταξύ των δύο ηγετών δε συνοδεύτηκε από καμία ουσιαστική πρόοδο στα θέματα της κρίσης, αφού ο Α. Τσίπρας, αντίθετα με τις όποιες διαρροές από την Αθήνα, δε δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κατά την κοινή συνέντευξη.

Ούτε όμως και στο ζήτημα των αποζημιώσεων υπήρξε καμία προσέγγιση, τονίζει η Frankfurter Allgemeine, καθώς η συνέντευξη επιβεβαίωσε τη διαφορά των δύο πλευρών που διαπιστώθηκε στη συνάντηση Κοτζιά-Steinmeier την Κυριακή.

imerisia.gr