Θέλει εκλογές η τρόικα; Το σενάριο των πρόωρων

kalpi1

Ενώ όλοι μέχρι τον περασμένο μήνα έβλεπαν ότι η κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές και θα περάσει τον κάβο των πρόωρων εκλογών ήρθε το Παρίσι και ύστερα το e-mail της τρόικας και όλα άλλαξαν με τις εκλογές να ορίζονται για πολλούς από την Άνοιξη ως το πολύ το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Μέχρι πριν μερικές ημέρες οι εκλογές θα έρχονταν μόνο στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζονταν η πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τώρα η εκλογή Προέδρου δεν αποκλείει την προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2015.

Οι κινήσεις πίεσης της τρόικας μπορεί να αποσκοπούν στην υπογραφή μέτρων και δεσμεύσεων για την τήρηση μέχρι τέλους του προγράμματος ωστόσο ενισχύουν την κυβερνητική αστάθεια. Η τακτική της τρόικας μοιάζει να… επιδιώκει τις εκλογές και το ερώτημα είναι γιατί.

Δεν επιθυμεί η τρόικα μια σταθερή κυβέρνηση με την οποία να μπορεί να διαπραγματευτεί στην Ελλάδα;

Επιθυμεί η ίδια η τρόικα να καθυστερήσει το πρόγραμμα με τη διενέργεια εκλογών ή ακόμη χειρότερα να μπει σε περιπέτειες;

Είναι βέβαιη πως με αλλαγή κυβέρνησης θα συνεχίσει το πρόγραμμα να τηρείται;

Μια αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα συμφέρει την πλευρά της τρόικας και με ποιον τρόπο;

Κάποιοι ως προς αυτό το τελευταίο βλέπουν εκτός από μια προσπάθεια πίεσης προς την παρούσα κυβέρνηση και μια προσπάθεια δέσμευσης της επόμενης κυβέρνησης της χώρας σε συγκεκριμένη οικονομική πολιτική πάντα βάσει προγράμματος που θα καθορίζεται από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

Κάπως έτσι όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που βλέπουν με καλό μάτι τις εκλογές μέσα στο 2015 ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Ο Α. Σαμαράς έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό, ο Ε. Βενιζέλος ωστόσο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πως θέτουν χρονοδιάγραμμα προσφυγής στις κάλπες…

Αυτό βέβαια στην περίπτωση που εξασφαλιστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει με απόφαση της κυβέρνησης και μόνο όταν κριθεί ότι υπάρχει αλλαγή του κλίματος υπέρ της.

newsit.gr