Θανάσης Nάστας: Κυλικείο Μαθητών βαπτίστηκε καφενές Καθηγητών!!!

nastas

 

 

 

 

Παράδοξο, εξωφρενικό και όμως αληθινό.

Στο 1ο Λύκειο Τρικάλων έκλεισε το κυλικείο για τους μαθητές και ατύπως λειτουργεί ως καφενές για μερίδα εκπαιδευτικών.

Αυτή η θλιβερή ιστορία έχει ως εξής: Το 1ο Λύκειο εδώ και σαράντα σχεδόν  χρόνια δεν είχε δικό του κυλικείο και οι μαθητές του εξυπηρετούνταν από το κυλικείο του 1ου Γυμνασίου, που, ενώ βρισκόταν εντός του διδακτηρίου, κάποιοι κάποτε εντελώς αστόχαστα και παγκάκιστα κατάφεραν να το κλείσουν, για να κτιστεί άλλο στην αυλή, χωρίς να σκεφτούν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είναι επιτρεπτό οι μαθητές να τρέχουν στο κυλικείο της αυλής με κρύο, παγωνιές και βροχές.

Αξιοπερίεργο φαντάζει και το επί δεκαετίες έλλειμμα παιδαγωγικής ευθύνης, αφού καθόλου δεν αναλογίστηκαν οι δύο σύλλογοι διδασκόντων γιατί σε όλα σχεδόν τα σχολεία πανελλαδικώς τα κυλικεία βρίσκονται μέσα στα διδακτήρια και για ποιο λόγο η ίδια η πολιτεία έχει επιβάλει να κατασκευάζονται αυτά μέσα στα διδακτήρια. Ειδικώς στο ν. Τρικάλων από τα σαράντα περίπου γυμνάσια και λύκεια μόνο το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο έχουν κακώς τα κυλικεία τους στην αυλή. Και βέβαια μετά αποδείξεων αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη εσωτερικού χώρου.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση ο τέως διευθυντής του 1ου Λυκείου με βάση την κοινή λογική, εξαιτίας της οποίας ανακαλύφθηκε και ο τροχός, παρατηρώντας την ταλαιπωρία των μαθητών του λυκείου έπραξε το αυτονόητο για κάθε διευθυντή και παιδαγωγό, που σέβεται το ρόλο του. Φρόντισε το 2009 για το συμφέρον και μόνο των μαθητών, χωρίς ιδεοληψίες με μεταξωτές κορδέλες, σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή του σχολείου, το Δήμο Τρικκαίων και τη Νομαρχία Τρικάλων να κατασκευαστεί κυλικείο σύγχρονων προδιαγραφών στο εσωτερικό του διδακτηρίου. Η δαπάνη καλύφθηκε από τη Νομαρχία Τρικάλων στα πλαίσια ανακατασκευής του κλιμακοστασίου του σχολείου.

Υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα εκπαιδευτικών του σχολείου, διότι ο χώρος που επιλέχτηκε χρησιμοποιούταν από τους ίδιους για παρασκευή καφέδων και ως καπνιστήριο. Επιπλέον με περισσή ιδιοτέλεια επισημάνθηκε στο διευθυντή ότι θα αναγκάζονται πλέον οι διδάσκοντες να πληρώνουν τους καφέδες τους στο κυλικείο!

Καθόλα νόμιμα και χωρίς καμία αντίδραση από τον ανάδοχο του κυλικείου του 1ου Γυμνασίου, που εξυπηρετούσε και τους μαθητές του λυκείου, η Σχολική Επιτροπή του 1ου Λυκείου μετά από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό υπέγραψε το 2009 σύμβαση με τον ανάδοχο του κυλικείου. Τον περασμένο Ιούνιο η ανάδοχος διορίστηκε σε δημόσιο οργανισμό και ως εκ τούτου η σύμβαση λύθηκε.

Και εδώ αρχίζει ο παραλογισμός. Η διευθύντρια του σχολείου χωρίς τη γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων, του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου, αντί να ζητήσει την προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη νέου αναδόχου, ζήτησε από τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Τρικκαίων να κλείσει το κυλικείο και οι μαθητές του λυκείου να εξυπηρετούνται από το κυλικείο του 1ου Γυμνασίου, όπως στο παρελθόν, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία των μαθητών, που με κρύο, παγωνιές και βροχές θα έτρεχαν στο κυλικείο της αυλής! Η ενέργεια της κ. διευθύντριας δεν εκπλήσσει τον γράφοντα, διότι, όταν η κ. διευθύντρια εκτελούσε χρέη υποδιευθύντριας στο 1ο Λύκειο, ήταν αντίθετη με τη λειτουργία του κυλικείου εντός του διδακτηρίου. Προκλητικά έπαιρνε τον καφέ της τον πρώτο καιρό από το κυλικείο του γυμνασίου!

Και αφού με το κυλικείο έκανε την αρχή, για να εξαλείψει οτιδήποτε θυμίζει τον προκάτοχό της, μήπως θα πρέπει να γκρεμίσει το καινούργιο κλιμακοστάσιο, διότι κινδυνεύει η στατική του κτιρίου (!), να αφαιρέσει τα αντίγραφα έργων τέχνης, που κοσμούν τις εσωτερικές επιφάνειες του σχολείου, διότι τα περισσότερα είναι δωρεά μοναστηριών, να διαλύσει τη βιβλιοθήκη, διότι είναι δωρεά επιχειρηματία (!), να επαναφέρει στη βιβλιοθήκη το εργαστήριο πληροφορικής, που μεταφέρθηκε σε χώρο διασφαλίζοντα την υγεία των μαθητών, να επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση τους χώρους διοίκησης, να ζητήσει από τον Τόνη να αποκαταστήσει στη θέση της όση σαβούρα αποκόμισε από τους διαδρόμους, να κτίσει την είσοδο της αυλής, διότι είναι επικίνδυνη (!), να αφαιρέσει τον ιστό της σημαίας, να καταργήσει το σύστημα ήχου, για να μην ακούγεται μουσική στα διαλείμματα, να ασφαλτοστρώσει το παρτέρι από το οποίο φρόντισε δια του Δήμου να ξεριζωθούν 120 φυτά αλλά και να φυτέψει σε μέρος αυτού άλλα(!); Ακόμη να μη λησμονήσει με ένα σφυράκι να σπάσει και τις δύο μεγάλες γλάστρες, που κοσμούν την είσοδο του σχολείου αλλά και να καταστρέψει τα κιόσκια και τα παγκάκια της αυλής, διότι ο προκάτοχός της είχε φροντίσει για την προμήθεια της ξυλείας μέσω του Υπουργείου Γεωργίας από το Δασαρχείο Καλαμπάκας.

Η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Τρικκαίων στην κυριολεξία στο πόδι, την ώρα που λυόταν η συνεδρία και ενώ ως εκ τούτου στη μαγνητοφωνημένη συνεδρία δεν ακούγεται καν τι αποφάσισαν και με ποια επιχειρηματολογία, υποτίθεται ότι αποφάσισε να στείλει τους μαθητές του λυκείου στο κυλικείο του Γυμνασίου. Τώρα το πώς αποφάσισαν αυτό, χωρίς να υπάρχει απόφαση για την κατάργηση του κυλικείου του 1ου Λυκείου, είναι άξιο απορίας και δείγμα προχειρότητας. Τα μέλη της επιτροπής δεν επέδειξαν ευαισθησία προς τους μαθητές, δεν έλαβαν υπόψη την άρνηση της διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου και παρανόμως δεν προκήρυξαν το κυλικείο του 1ου Λυκείου. Ενδεχομένως να εξαπατήθηκαν. Όμως μπορούν να καμαρώνουν. Το κυλικείο του 1ου Λυκείου, για το οποίο δαπανήθηκαν από τη Νομαρχία Τρικάλων κάποιες χιλιάδες ευρώ, δεν πήγε χαμένο, χρησιμοποιείται από μερίδα εκπαιδευτικών για παρασκευή καφέδων και γενικώς αφεψημάτων! Η λέξη ντροπή δεν αρκεί, για να εκφράσει το μέγεθος της ανευθυνότητας και της κακομοιριάς της εισήγησης, που οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα παρασύροντας προς αυτό τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής.

Αν υπάρχει Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εποπτεύει για την αποτροπή παραδόξων, που υποβαθμίζουν το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, αν υπάρχει Αντιδήμαρχος επί εκπαιδευτικών θεμάτων και έχει εποπτεία επί των αποφάσεων των Σχολικών Επιτροπών, αν επί της ουσίας υφίσταται Σχολική Επιτροπή και τα μέλη αυτής νοιάζονται τους μαθητές, αν λειτουργεί Δ. Σ. Συλλόγου Γονέων 1ου Λυκείου, που δεν αρκείται στα γαλόνια του αξιώματος και πέραν τούτου ουδέν (εξαιρείται η φροντίδα για τη βασιλόπιτα), αν υπάρχει σωφρονούσα πλειοψηφία στο Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Λυκείου, ας ασχοληθούν με τον κυλικειο-καφενέ του 1ου Λυκείου. Επιτέλους ας πάψει να μιλά ο «μπάκακας», ας μιλήσει η κοινή λογική, που, όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, δεν είναι και τόσο κοινή.

 

Θανάσης Νάστας

 

 

.