Θα παραμείνει ίδια η μπύρα μετά την αποκωδικοποίηση του DNA του κριθαριού;

Θα παραμείνει ίδια η μπύρα μετά  την αποκωδικοποίηση του DNA του κριθαριού;  Κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι η επιτυχής κατάληξη της πολυετούς προσπάθειας των επιστημόνων να διαβάσουν το DNA του κριθαριού δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστη την παραγωγή της μπύρας αλλά και  του ουίσκι.

Τα αποτελέσματα των 77 ερευνητών από δέκα χώρες, με επικεφαλής Νιλς Στάιν του Ινστιτούτου Γενετικής των Φυτών «Λάϊμπνιτς» της Γερμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”,  ήταν εντυπωσιακά, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα,  το κριθάρι έχει περίπου 39.000 γονίδια, σχεδόν διπλάσια του ανθρώπου!.
Κατά τους επιστήμονες, η  ανάγνωση του γονιδιώματος θα διευκολύνει την ανάπτυξη και την καλλιέργεια νέων ποικιλιών του κριθαριού, αλλά και τη γενετική τροποποίησή του, ώστε να είναι πιο ανθεκτικό στις μεταβολές του περιβάλλοντος και στις ασθένειες.

Υπενθυμίζεται ότι το κριθάρι  χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια για τη διατροφή των ίδιων και των ζώων, καθώς και για την παραγωγή ποτών. Πριν τη μπίρα και το ουίσκι. αλκοολούχα ποτά από κριθάρι φτιάχνονταν ήδη από τη Λίθινη Εποχή, ιδίως στην «εύφορη ημισέληνο» της Μεσοποταμίας.

Σήμερα, το κριθάρι καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, με βασικές χώρες παραγωγής τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά.

http://www.tasty-day.gr