Θα ορκιστεί τελικά η νέα βουλή ;;;

 

vouli_7

 

 

 

Διχασμένοι είναι οι συνταγματολόγοι για το εάν είναι επιβεβλημένη η ορκωμοσία των νέων βουλευτών εφόσον απαιτηθεί να προκηρυχθούν εκλογές, όπως και για το εάν μπορεί να διαλυθεί η Βουλή χωρίς πρώτα να έχει συγκροτηθεί σε σώμα.

 

 

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, ως ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής σε πρώτη συνεδρίαση, έχει προσδιοριστεί, η 17η Μαΐου,  και αφού πρώτα διαλυθεί η προηγούμενη Βουλή.

Όμως όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την προϋπόθεση ότι δεν θα επισπευσθεί η σύγκλιση νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αρκετοί συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, θα πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να ορκιστούν οι βουλευτές, ώστε αμέσως μετά, με Προεδρικό Διάταγμα, να διαλυθεί και να προκηρυχθούν οι νέες βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις που υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που καταλήξουν σε αδιέξοδο όλες οι διαδικασίες, που προβλέπει το Σύνταγμα για τη διακρίβωση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα διεξαγωγής εκλογών και σύγκλησης της επόμενης Βουλής χωρίς να απαιτείται προηγουμένως σύγκληση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και ασφαλώς χωρίς ορκωμοσία βουλευτών.

Άλλα ζητήματα που τίθενται είναι αυτά περί ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι βλέπουν ευθεία διασύνδεση της διάλυσης της Βουλής με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και με υποθέσεις άρσης βουλευτικής ασυλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα πρότασης άσκησης δίωξης κατά υπουργών ή υφυπουργών μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Προβληματισμός ισχύει και για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, καθώς ως βουλευτική περίοδος λογίζεται το διάστημα από τη διενέργεια των εκλογών ως τις επόμενες εκλογές, ενώ ειδικώς η βουλευτική ασυλία επεκτείνεται μέχρι την ορκωμοσία της νέας Βουλής.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)