Θα κόψετε το κρέας; Να τι θα βάλετε στο νηστίσιμο τραπέζι

Αυτά τα θαλασσινά δεν πρέπει να λείπουν από το νηστίσιμο τραπέζι που ξεκινάει από σήμερα. Όσοι αποφασίσουν να βγάλουν το κρέας από τη διατροφή τους λοιπόν, ας φροντίσουν να το αντικαταστήσουν με όσα ακολουθούν…

Θαλασσσινά και πάλι θαλασσινά. Χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας που θα λείψει από τη διατροφή σας τις ημέρες της σαρακοστής. Οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι τηρώντας πάντοτε το μέτρο, η κατανάλωση θαλασσινών παρέχει στον οργανισμό ποσότητες πρωτεΐνης και πολύτιμα αμινοξέα που χρειάζεται σε καθημερινή βάση.

Τα καλαμάρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, χαλκό και σίδηρο. Επίσης μας εφοδιάζουν με σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Περιέχουν ελάχιστο λίπος, , ενώ επίσης είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και σεληνίου. Βέβαια το λάθος μας θα είναι να καταναλώνουμε συνέχεια τηγανητά. Ας το αποφύγουμε και ας επιλέξουμε και άλλους τρόπους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο στο φούρνο. Σκεφτείτε ότι 100 γρ τηγανιτά καλαμάρια παρέχουν  380 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα ψητά λιγότερες από 100 θερμίδες.

Oι σουπιές είναι πλούσιες σε αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο. Επιπλέον, μας εφοδιάζουν με σημαντική ποσότητα σιδήρου τον οποίο έχει ανάγκη ο οργανισμός στη διάρκεια της σαρακοστής λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος.

Το χταπόδι έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη– τη χαμηλότερη συγκριτικά με τα υπόλοιπα θαλασσινά – ενώ είναι πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης, ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών του συμπλέγματος Β, χαλκού, ψευδαργύρου και σιδήρου.

Τέλος οι γαρίδες αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική πρόταση του κρέατος καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού  σε πρωτεΐνες με ελάχιστο λίπος και μάλιστα καλό πολυακόρεστο λίπος. Οι γαρίδες παρέχουν σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιώδιο και σίδηρο.

Όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη καλό είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την συχνότητα κατανάλωσης των παραπάνω δεδομένου ότι τα το χταπόδι, τα καλαμάρια, οι σουπιές και οι γαρίδες αποτελούν πηγές χοληστερόλης.

ygeiamou.gr