Τέλεση μνημόσυνου Θανάση Χονδρού

55599880

Τελέσαμε το Σάββατο 6 – 6 – 2015 , στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Ριζαριό Τρικάλων, σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, Ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του παιδιού μας .

ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞ. ΧΟΝΔΡΟΥ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Στην μνήμη του Θανάση :

– Η οικογένεια του προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκης & Σταγών το ποσό των 500,00 ευρώ προκειμένου να τα διαθέσει για της ανάγκες αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας .

† Θανάσης A. Χονδρός

Τι σημαίνει απώλεια; Να πάψεις να έχεις κοντά σου, στα χέρια σου, δικό σου κάτι που μέχρι το χρονικό σημείο της απώλειας κατείχες. Τι σημαίνει απουσία; Αυτό το κενό που αφήνει πίσω της η απώλεια, ως κενό διατηρεί τον χώρο του, δεν μπορεί τίποτε να διεισδύσει στην επικράτειά του, έχει τη δική του ιδιοσυστασία. Τι σημαίνει μνήμη; Η διαρκής αναφορά σε αυτό που γέμιζε τον χώρο του κενού πριν την απουσία που προκάλεσε η απώλεια. Τι σημαίνει μνημόσυνο; Είναι μια συνάντηση στην οποία άνθρωποι με κοινό κενό συναντώνται για να το γεμίσουν όλοι μαζί με τις επιμέρους μνήμες που μετατρέπουν το περιχαρακωμένο κενό σε ζων πρόσωπο.

Τι είναι οι παραπάνω προτάσεις; Λογοπαίγνια; Εκφραστικά γυμνάσματα; Περιστροφές; Τίποτε απ’ όλα. Είναι η έκφραση της αδυναμίας πλήρωσης του κενού, το οποίο μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, ο οποίος γνωρίζει μερικές φορές να θεραπεύει, ακόμη καλύτερα όμως γνωρίζει να βαθαίνει το κενό και να το κάνει αδιάβατο, να πλαταίνει την απουσία και να καθιστά το απέναντι απροσπέλαστο. Είναι όσα θα έλεγα στον ένοικο του δίπλα μου κενού αν τον συναντούσα, είναι αυτό που λέω καθημερινά στην άδεια θέση απέναντί μου, στον καθημερινό διάλογο με τον φίλο μου Θανάση, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο σωματικά δεν βρίσκεται κοντά μας.

Όμως ο Θανάσης δεν είναι κάποιος που μπορεί να απουσιάζει. Είχε, έχει το ειδικό βάρος που τον καθιστά αμετακίνητο, σημείο αναφοράς, σύντροφο συνομιλητή δίχως ανάπαυλα. Είναι ερώτηση στις απαντήσεις μας και απάντηση στις ερωτήσεις μας. Είναι ο άρτος ο εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος. Είναι ο άνθρωπος που δινόταν ολόκληρος σε αυτό που έκανε, στους ανθρώπους που αγαπούσε, κι έτσι ακέραιο τον φέρουμε εμείς μέσα μας. Ολοκληρωμένο τέκνο, αδελφό, φίλο, συνάδελφο, συνεργάτη, δάσκαλο, διανοητή, συμπολίτη, μουσικό, ποιητή, μουσουργό. Ολοκληρωμένο κτήμα ες αεί, ανένδοτο εμπρός στην ανθρωποβόρα διάκριση των καιρών.

Ο αληθινός πόνος είναι βουβός. Η αγάπη επίσης. Κι η μνήμη μόνο έργα ξέρει να μιλάει. Ο Θανάσης Χονδρός πρόφθασε να αφήσει σημαντικό έργο, απροσδόκητο για τη νεαρή του ηλικία. Όσοι τον αγαπούμε, χρέος έχουμε να ανταποδώσουμε τη δική του προσφορά στη ζωή μας, φέροντας το έργο του κοντά σε περισσότερους ανθρώπους, να μοιραστούμε όσα απλόχερα αυτός μας εμπιστεύτηκε.

Αγαθοκλής Αζέλης

.