Τα παιδιά γνωρίζουν τον Καραγκιόζη και την ιστορία του στο Δημοτικό Θέατρο Σκιών του Π.Ο.Δ.Τ.

karagiozi_thumb_medium500_0

 

 

Την ιστορία και τις περιπέτειες του Καραγκιόζη γνωρίζουν τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο Σκιών του ΟΑΠΚΦΑ του Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη (Οδός Βασίλη Τσιτσάνη 48).  Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 5.30 μ.μ.. Είσοδος  ελεύθερη για όλους.

Επίσης πραγματοποιούνται οργανωμένες πρωϊνές παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως για σχολικά τμήματα. Πληροφορίες :   24310-73066.

Ιστορία του θεάτρου Σκιών

Από τις χώρες της Άπω Ανατολής και την Περσία  η τέχνη και τα μυστικά του  Θεάτρου Σκιών περνούν  και στην Τουρκία.

Υπάρχει στη χώρα αυτή ένας σχετικός μύθος που επιχειρεί να εξηγήσει την δημιουργία αυτού του είδους.

O Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης ζούσαν κάποτε στην Προύσα της Μικράς Ασίας. Ο Χατζηαβάτης έχτιζε το σαράϊ του πασά της Προύσας και είχε αρχιμάστορα τον  Καραγκιόζη που ήταν πολύ επιδέξιος τεχνίτης., αλλά έλεγε πολλά αστεία., Οι εργάτες σταματούσαν  τη δουλειά τους για να τα ακούσουν και έτσι καθυστερούσε η εργασία τους.  Ο πασάς θυμωμένος για τις καθυστερήσεις ρώτησε και έμαθε πως η αιτία ήταν ο Καραγκιόζης.  Παρά τις φοβέρες και τις απειλές του πασά ο Καραγκιόζης συνέχισε. Ο Πασάς διέταξε τον θάνατό του. Ο κόσμος στεναχωρέθηκε πάρα πολύ για την αδικία κι ο πασάς έχτισε ένα ωραίο μνημείο κι έθαψε εκεί τον Καραγκιόζη. Η αδικία όμως αυτή κόστισε πολύ στον πασά κι αρρώστησε βαριά.
Οι άλλοι αγάδες για να διασκεδάσουν τον πασά έφεραν τον Χατζηαβάτη στο σαράϊ να του λέει τα χωρατά του Καραγκιόζη. Μια μέρα ο Χατζηαβάτης έκοψε έναν χάρτινο Καραγκιόζη, τέντωσε ένα πανί που το φώτισε κι έδωσε παράσταση Καραγκιόζη. Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο που του έδωσε άδεια να παίζει παραστάσεις όπου θέλει. Κάπως  έτσι δημιουργήθηκε ο Καραγκιόζης.