Πολυτραυματίας από τα Τρίκαλα έκανε βόλτες στη Θεσσαλία για αξονική τομογραφία!

Τα Δημόσια νοσοκομεία στην Θεσσαλία καταρρέουν .  Πολυτραυματίας από τα Τρίκαλα έκανε βόλτες στη Θεσσαλία για αξονική τομογραφία!

Την οργανωμένη κάλυψη τόσο των εφημεριών, όσο και της καθημερινής αντιμετώπισης περιστατικών όλης της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ζητούν για μια ακόμα φορά από τον αρμόδιο διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, τα μέλη ΔΕΠ αλλά και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ενέργειες που αφορούν στην ασφάλεια ασθενών και γιατρών, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία κάθε νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο του.

Το έγγραφο προς τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, υπογράφουν η πρόεδρος των μελών ΔΕΠ του ΠΓΝΛ Έφη Καψαλάκη και η πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ Γεωργία Παπαδάμου.

Κοινοποιήθηκε επίσης στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του ΠΓΝΛ, καθώς και στον διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Στο έγγραφο, αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Αντωνίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και γραπτά για ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το τριτοβάθμιο νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ. Το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων σας καθώς αφορά στη διακομιδή ή παραπομπή ασθενών από περιφερειακά νοσοκομεία για εκτίμηση, περαιτέρω αντιμετώπιση ή διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και έρχεται να επιβεβαιώσει τους προβληματισμούς που σας καταθέσαμε στην προ εβδομάδος συνάντησή μας.

Η παραπομπή των ασθενών πολύ συχνά γίνεται χωρίς συνεννόηση, χωρίς το απαραίτητο συνοδευτικό ενημερωτικό σημείωμα, χωρίς συνοδεία ιατρού και παραπέμπεται για εκτίμηση από ειδικότητα που δεν υπάρχει στο περιφερειακό νοσοκομείο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των υπόλοιπων ειδικοτήτων.

Για παράδειγμα, πολυτραυματίας αποστέλλεται για νευροχειρουργική εκτίμηση χωρίς να ολοκληρωθεί η αρχική εκτίμηση από χειρουργό ή ορθοπεδικό, οπότε το νοσοκομείο μας καλείται να αντιμετωπίσει συνολικά και εξαρχής τον άρρωστο.

Συγκεκριμένα, στην εφημερία της 24/5/17 το Νοσοκομείο Τρικάλων, μετά τηλεφωνική ενημέρωση, έστειλε πολυτραυματία στις 12 π. μ., αιτιώμενο βλάβη στον αξονικό τους τομογράφο γνωστή από το πρωί της ίδιας ημέρας.

Τα περιστατικά της εφημερίας, όπως αναφέρουν οι αποστέλλοντες ιατροί, παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο Καρδίτσας μέχρι τις 10 μ. μ. αλλά στη νυχτερινή βάρδια το Νοσοκομείο Καρδίτσας «δεν τους καλύπτει».

Το περιστατικό διακομίστηκε συνοδεία αγροτικού ιατρού για νευροχειρουργική εκτίμηση και αποκλεισμό πιθανής ρήξης σπληνός. Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Τρικάλων δεν διενεργήθηκε υπερηχογράφημα κοιλίας για τη πιθανή ρήξη σπληνός, γιατί μιας και ο ασθενής θα ερχόταν στο ΠΓΝΛ θα το έκανε εδώ, καθώς ο ακτινολόγος στο Νοσοκομείο Τρικάλων ήταν σε μικτή εφημερία.

Η πραγματοποίηση όμως ενός υπερηχογραφήματος θα μπορούσε να καθορίσει πολύ γρήγορα τη διάγνωση πιθανής ρήξης ώστε ο ασθενής να διακομιστεί εν συνεχεία και αφού έχει αποκλειστεί ο κίνδυνος μείζονος αιμορραγίας.

Οι εφημερεύοντες του Ακτινολογικού του Πανεπιστημιακού δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τον αυξημένο φόρτο εργασίας που έπρεπε να διαχειριστούν στην εφημερία τους, παρά μόνο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τους γιατρούς των Τρικάλων στις 11.00 μ. μ., όταν χρειάστηκε να διακομισθεί ο πολυτραυματίας.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι σε περίπτωση βλάβης μηχανήματος ή άλλων προβλημάτων, δεν υπάρχει μηχανισμός ο οποίος να διεκπεραιώνει τα διαδικαστικά θέματα έτσι ώστε να γίνεται με ασφάλεια η αντιμετώπιση των ασθενών.

Επιπλέον, οι ασθενείς αυτοί τις περισσότερες φορές δεν έχουν παραπεμπτικό, με αποτέλεσμα η εξέταση να μη χρεώνεται πουθενά, αμελητέο σε ό,τι αφορά στην υγεία των ασθενών αλλά σημαντικό για τη λειτουργικότητα του ΠΓΝΛ καθώς όπως γνωρίζετε το νοσοκομείο μας έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προϋπολογισμού σε όλη την ΥΠΕ με δική σας απόφαση.

Θεωρούμε ότι η πρακτική αυτή πρέπει να αλλάξει ΑΜΕΣΑ.

Ζητάμε για άλλη μία φορά να γίνει επιτέλους μια οργανωμένη κάλυψη τόσο των εφημεριών όσο και της καθημερινής αντιμετώπισης περιστατικών όλης της ΥΠΕ.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την ασφάλεια ασθενών και ιατρών, ώστε το κάθε νοσοκομείο να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα και να επιτελεί τον ρόλο του».

Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ η πρωτοφανής συμπίεση του προϋπολογισμού,λιτότητα και η διαχείριση «πνίγουν» και το Πανεπιστημιακό και οι γιατροί εκφράζουν την αγωνία ότι θα βάλει λουκέτο τον Σεπτέμβριο, αφού τα χρήματα δεν φτάνουν για να βγει η χρονιά!

Την αγωνία του εκφράζει το ιατρικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού της Λάρισας για την τύχη του νοσοκομείου. Οι γιατροί, πανεπιστημιακοί και νοσοκομειακοί, ζητούν από την τοπική κοινωνία και τους πολίτες να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να παραμείνει το στολίδι της περιοχής ένα ασφαλές νοσοκομείο, να καλυφθούν οι ανάγκες και να μπουν στην άκρη οι εγωισμοί διαφόρων.

Οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι «εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν μπορεί να καθηλώνει το Υπουργείο Υγείας ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε τόσο χαμηλή χρηματοδότηση. Θα μας βρουν απέναντί τους αν δεν αλλάξει κάτι». Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχει να διαχειριστεί έναν τόσο συμπιεσμένο προϋπολογισμό, ύψους μόλις 42 εκ. ευρώ, τον χαμηλότερο όλων των εποχών.

Οι σύλλογοι ιατρών ΕΣΥ και μελών ΔΕΠ, που κινούνται πλέον ομονοούντες, διεκδικούν λύσεις στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα. Πλαισιωμένες από μέλη των διοικήσεων οι δύο πρόεδροι, Γεωργία Παπαδάμου και Ευτυχία Καψαλάκη αντιστοίχως, μιλούν στην ‘’Ε’’: «Να λειτουργήσει το νοσοκομείο με ασφάλεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ αμέσως μεταφέρουν τα όσα τους διεμήνυσε ο διοικητής του Π.Γ.Ν.Λ. Παναγιώτης Νάνος «ότι τα χρήματα επαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μετά μπαίνει λουκέτο στο Πανεπιστημιακό».

Το Πανεπιστημιακό είναι το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας που καλύπτει 1,5 εκ. κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και να διεκπεραιώσει τα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν στα νομαρχιακά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Η σωστή λειτουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου απαιτεί υψηλού επιπέδου ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και δημιουργεί φυσικά αυξημένο κόστος λειτουργίας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μηχανήματα παλιά, υλικά που δεν υπάρχουν, σύριγγες, ράμματα, γάζες λείπουν εδώ και καιρό. «Από τον Δεκέμβριο του 2016 το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί γιατί το νοσοκομείο δεν έχει 8.000 ευρώ για να διορθώσει τη βλάβη», αναφέρουν περιγράφοντας συγχρόνως την κατάσταση και τον εξοπλισμό που χρειάζεται αντικατάσταση ή συντήρηση και αναβάθμιση.

Καθώς λήγουν οι συμβάσεις για σέρβις και για ανταλλακτικά το κόστος επισκευής των μηχανημάτων αυξάνεται. «Για τα αναισθησιολογικά μηχανήματα λύθηκε η σύμβαση συντήρησης κι έπρεπε να έχουν κάνει σέρβις από τον περασμένο Μάρτιο», συνεπώς μηχανήματα και εργαλεία τίθενται εκτός λειτουργίας, εξετάσεις και χειρουργεία καθυστερούν. «Οι λίστες αναμονής των χειρουργείων μεγαλώνουν και εξαιτίας των ελλείψεων», παρατηρούν. Κι η δουλειά των γιατρών δεν είναι να κυνηγούν τα συνεργεία επισκευής ή τους προμηθευτές αλλά να αξιοποιούν τις τεχνολογικές δυνατότητες που τους προσφέρονται.