Επιστροφή στις (Τρικαλινές) ρίζες του για μετανάστη 3ης γενιάς στην Αμερική που βαπτίστηκε Χριστιανός

Μια ιστορία γεμάτη συγκίνηση, αγάπη και νοσταλγία για μέλη Τρικαλινής οικογένειας, που χθες έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, διαδραματίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην παλιά εκκλησία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στον Πυργετό.

Ο Ελληνοαμερικάνικος Matt Nocas (Μάθιου Νόκας), συγγενής της οικογένειας του Βασιλείου Νάκα από την Αγία Μονή, μετανάστης τρίτης γενιάς στην Αμερική ήρθε από το Κολοράντο της Αμερικής όπου διαμένει στα πάτρια εδάφη, όπου και βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος.

Ο παππούς του Μάθιου, ο Γιώργος Νάκας (George Nocas) με καταγωγή από τους Σαμαριναίους που διέμεναν στον «Βλαχομαχαλά» του Πυργετού περίπου το 1916-17, μετανάστευσε στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη αρχικά,  όπου πρόκοψε και δημιούργησε οικογένεια. Εκεί γεννήθηκε ο γιός του Παύλος (Πώλ), εκεί και ο εγγονός του Μάθιου, ο οποίος μετά από χρόνια ξαναήρθε στα Τρίκαλα να βρει τις ρίζες του και να βαπτιστεί από Προτεστάντης Χριστιανός Ορθόδοξος. Ο ίδιος ο Μάθιου σήμερα είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ζει μόνιμα στην Αμερική και ασχολείται με χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.

Ο Μάθιου ζήτησε να βαπτιστεί Χριστιανός στη συγκεκριμένη εκκλησία, όπου πάνω από ένα αιώντα νωρίτερα, είχε βαπτιστεί εκεί και ο παππούς του Γεώργιος, προτού φύγει μετανάστης στην Αμερική.

Το μυστήριο τελέστηκε παρουσία πολλών συγγενών και φίλων, από τους Πρωτοπρεσβύτερους ιερείς π. Κων/νο Σαγάνη και π. Νικόλαο Χαντζιάρα, ενώ ανάδοχος ήταν ο τρίτος εξάδελφος  του Μάθιου Βασίλειος Νάκας, ο οποίος του έδωσε το όνομα Ματθαίος-Ισαάκ.