Τα χόρτα του καλοκαιριού και πώς να τα απολαύσετε

Ποια είναι, τι αξίζει να γνωρίζετε γι’ αυτά και πώς θα τα προετοιμάσετε για να τα απολαύσετε στο τραπέζι εσείς και οι αγαπημένοι σας…

Βλίτα τα… έξυπνα
Τα βλίτα είναι χορταρικά που φυτρώνουν μόνα τους ή σπέρνονται ανάμεσα στα κηπευτικά των καλοκαιρινών περιβολιών. Έχουν γλυκιά και ενδιαφέρουσα γεύση και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα τα βρείτε κατά κόρον στους πάγκους της λαϊκής αγοράς. Αν δεν τα μαγειρέψετε άμεσα μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για 1-2 μέρες κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο για να μη μαραθούν. Μην περιοριστείτε στο να τα δοκιμάσετε μόνο σε ανάλαφρες δροσιστικές ή ζεστές σαλάτες. Είναι εξαιρετικά τσιγαριαστά ή ακόμα και σε πίτες.

vlita-575x262

Πώς θα τα προετοιμάσετε

 

•    Αφαιρείτε πρώτα τα φυλλαράκια που δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα. Πετάτε αυτά που έχουν κιτρινίσει, μαυρίσει ή έχουν τρύπες από κάποιο ζουζούνι.
•    Κόβετε τους σκληρούς μίσχους και κρατάτε τα τρυφερά τμήματα του χόρτου.
•    Γεμίζετε μια λεκάνη με κρύο νερό και προσθέτετε αλάτι και ελάχιστο ξίδι. Βυθίζετε τα χόρτα στη λεκάνη, τα ξεπλένετε και μετά τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε σχολαστικά την ίδια διαδικασία με φρέσκο νερό μέχρι να μην υπάρχει κάποιο ίχνος από χώμα ή ζιζάνιο. Μετά τα μαγειρεύετε όπως εσείς θέλετε.

olivemagazine.gr