Υλικά
Για τις μελιτζάνες ιμάμ
-
- 8 μεσαίες μελιτζάνες τσακώνικες
- 120 + 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 5 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 30 γρ. πελτέ τομάτας
- 120 ml γλυκό κρασί
- 600 γρ. ώριμες τομάτες, τριμμένες
- 40 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- 300 γρ. γιαούρτι
- 200 γρ. φέτα
- 1 πρέζα κανέλα
- 2,5 γρ. πάπρικα γλυκιά
Βήμα 1
Για τις μελιτζάνες: Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες χωρίς να κόψουμε τα κοτσάνια, στεγνώνουμε καλά και χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε δύο ή τρία σημεία κατά μήκος από μια πλευρά. Mε αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να περάσει η θερμοκρασία στο κέντρο της μελιτζάνας και παράλληλα, θα μαγειρευτεί ολόκληρη.
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, με προσοχή τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι με τις χαραγμένες πλευρές προς τα κάτω. Μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 6 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος κάθε μελιτζάνας, πιέζοντας σταδιακά. Τις αφαιρούμε και αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Βήμα 3
Για τα κρεμμύδια: Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το άλλο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε για 3 – 5 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και τα μαγειρεύουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 4
Για τη σύνθεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και τις αντιστάσεις. Προσθέτουμε στα κρεμμύδια την τριμμένη τομάτα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε σε ένα ταψί 30×40 εκ. τις μελιτζάνες με τις χαρακιές προς τα πάνω και με δυο κουτάλια, τις ανοίγουμε ελαφρά για να δημιουργήσουμε χώρο. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση με τα κρεμμύδια και ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά μέχρι να μελώσουν.
Βήμα 5
Για το γαρνίρισμα: Προσθέτουμε στο μούλτι το γιαούρτι, τη φέτα και τα μπαχαρικά και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει κρέμα. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.