Τα «μπάνια των πολιτικών»

Παλιά ήταν τα «μπάνια του λαού». Φέτος είναι «τα μπάνια των πολιτικών»: Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζήτησε άμεσο «άνοιγμα» της Ολομέλειας και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, πλην όμως, ουκ ολίγοι βουλευτές (από… όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης) ένιωσαν «ανακούφιση» με την επιλογή να δρομολογηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες «από τις 22 Αυγούστου». Αλλοι επειδή σκέφτηκαν με δυσφορία ότι θα έπρεπε άρον άρον να διακόψουν τις διακοπές τους και άλλοι διότι αισθάνθηκαν αγωνία περί μιας ακύρωσης της έναρξης των δικών τους διακοπών.

Βραχυκύκλωμα

Διαφορετικές απόψεις έχουν στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα των εκλογών, την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε με την πρόσφατη δήλωσή του «την πόρτα της εξόδου» στον πρωθυπουργό. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε «προφανώς όχι», συμπληρώνοντας πως «η χώρα πηγαίνει σε εκλογές για άλλους λόγους. Είναι, όμως, ένα σοβαρό θέμα δημοκρατίας». Ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίστηκε σε εντελώς άλλο μήκος κύματος: «Αν ο Μητσοτάκης εννοεί τη συγγνώμη που ψέλλισε, να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος», τόνισε χαρακτηριστικά. Βραχυκύκλωμα, λοιπόν, στη Χαριλάου Τρικούπη με φόντο την εκλογική Κυριακή.

Νέος Ισραηλινός πρέσβης

Στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα γίνονται προετοιμασίες για την υποδοχή, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, του νέου επικεφαλής της αποστολής. Ο Νόαμ Κατζ, 58 ετών, έμπειρος διπλωμάτης και εκ των μεταρρυθμιστών της δημόσιας διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, αποτελεί ακόμη έναν βαρέων βαρών διπλωμάτη που αποστέλλεται στην Αθήνα. Από το Ισραήλ λαμβάνουμε ήδη αρκετή τεχνογνωσία στους τομείς της άμυνας και της τεχνολογίας. Ισως είναι θετική η παρουσία ενός διπλωμάτη που γνωρίζει πολύ καλά τι εστί δημόσια διπλωματία στον 21ο αιώνα.

Σε αναμονή

Αντίθετα με τη διπλωματική αποστολή του Ισραήλ, είναι ακόμη ασαφές ποιος θα αντικαταστήσει τον δραστήριο πρέσβη της Τουρκίας, Μπουράκ Οζουγκέργκιν. Τον Σεπτέμβριο συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και για τη θέση του ακούγονται διάφορα ονόματα, μάλιστα ορισμένα παραπέμπουν σε πολύ υψηλόβαθμους διπλωμάτες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και άριστους γνώστες των αεροναυτιλιακών θεμάτων.

Το τυπικό

Αμέσως μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του γραμματέα του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι θα τον διαδεχθεί ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος έχει ήδη εμφανισθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και κάνει συναντήσεις για να ενημερωθεί για τα καθήκοντά του. Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί και τυπικά με ΦΕΚ η τοποθέτησή του, θα πρέπει να αποδεσμευθεί πλήρως από τη θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ, που κατέχει. Ετσι, έως τις 10 Σεπτεμβρίου χρέη γραμματέα του πρωθυπουργού θα ασκεί ο Στυλιανός-Ιωάννης Κουτνατζής, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργικού γραφείου ως γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.

kathimerini.gr