Tα απρόοπτα της ψηφοφορία της Κεντροαριστεράς

Θερμή αναμένεται να είναι η συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, εάν η παράταξη του κ. Γιώργου Καμίνη και του κ. Σταύρου Θεοδωράκη επιμείνει για τον τρόπο εκλογής νέου αρχηγού στην κεντροαριστερά ότι θα πρέπει να γίνει στις 5 και 12 Νοεμβρίου μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Το διαδικαστικό αυτό θέμα τείνει να γίνει μείζον πολιτικό ανάμεσα στις παρατάξεις και τους υποψηφίους για την κεντροαριστερά καθώς, εκτός από το Ποτάμι και τον κ. Καμίνη, όλοι οι άλλοι υποψήφιοι προτείνουν η διεξαγωγή των εκλογών να γίνει με διπλό τρόπο. Δηλαδή όποιος θέλει να ψηφίζει από τον καναπέ του σπιτιού του με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του κινητού ή του ταμπλετ του και όποιος δεν τα έχει καλά με την τεχνολογία, κυρίως οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, τότε με αυτοπρόσωπη παρουσία παραδοσιακά και στην κάλπη.

Από το ΠΑΣΟΚ προτείνουν ο τρόπος ανάδειξης αρχηγού της κεντροαριστεράς να μπορεί να γίνεται με ασφαλές και με αδιάβλητο τρόπο που θα μπορεί σύμφωνα με την πρόταση που έχουν καταθέσει να ψηφίζει όποιος θέλει από το σπίτι του μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του ταμπλετ του έχοντας όμως έναν μοναδικό αριθμό (pin) που θα έχει λάβει λίγες ημέρες νωρίτερα επισκεπτόμενος το εκλογικό τμήμα της γειτονιάς του και αφού καταγράφεται από τους ειδικούς καταλόγους, είτε ως φίλος είτε ως μέλος, στη συνέχεια με το μοναδικό αυτό αριθμό θα μπορεί να ψηφίσει μέσω των συσκευών που διαθέτει από τον καναπέ του σπιτιού του.

Κανείς δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εκλογών και της διπλοψηφίες γιατί όπως υποστηρίζουν από την Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: Να πάει κάποιος και να ψηφίσει με ηλεκτρονικό τρόπο από το σπίτι του και στη συνέχεια να πάει να ψηφίσει στην κάλπη παραδοσιακά εάν δεν έχει ταυτοποιηθεί νωρίτερα και μη λαμβάνοντας τον προσωπικό του αριθμό από το εκλογικό τμήμα.

Το μοντέλο αυτό, της διπλής ψήφου δηλαδή είτε με ηλεκτρονικό τρόπο είτε με τον παραδοσιακό στην κάλπη μέσω του προσωπικού αριθμό pin  έχει εφαρμοστεί μόνο στην Εσθονία και πάνω σε αυτό το πρότυπο βασίζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα η πρόταση τόσο του Ποταμιού και του κυρίου Σταύρου Θεοδωράκη όσο και του κ.  Γιώργου Καμίνη βασίζεται μόνο στον έναν τρόπο. Δηλαδή να μπορεί να ψηφίσει όποιος θέλει επιλέγοντας τον αρχηγό της αρεσκείας του μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο και από τον καναπέ του σπιτιού του. Κάτι τέτοιο όπως επισημαίνουν από το ΠΑΣΟΚ εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους ούτως ώστε ανά πάσα στιγμή να αμφισβητηθούν από οποιονδήποτε οι εκλογές.

Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα πως, αν δεν υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία για την παραλαβή του pin, τότε ο καθένας θα μπορεί συλλέγοντας τα κινητά της οικογένειας του να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί. Και αν θέλει μάλιστα θα μπορεί να πεταχτεί και μέχρι το κοντινό του εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει και με αυτοπρόσωπη παρουσία με παραδοσιακό τρόπο στην κάλπη άλλον ή τον ίδιον υποψήφιο. Καταλαβαίνετε πως κάτι τέτοιο θα τίναζε τα πάντα στον αέρα και το μπάχαλο θα συζητείται για πολύ καιρό.

Ο ηλεκτρονικός τρόπος διεξαγωγής των εκλογών κρύβει πολλούς κινδύνους και είναι χαρακτηριστικό ότι δύο από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν αναλαμβάνουν το project, ενώ η τρίτη εταιρία ζητά περισσότερα διευκρινιστικά στοιχεία.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου αύριο, Τετάρτη το απόγευμα στις 6 όπου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, σημειώνουν πως εάν οι δύο αυτοί εκπρόσωποι των κύριων Καμίνη και Θεοδωράκη επιμείνουν στις προτάσεις τους τότε είναι υποχρεωμένο να μην το δεχτεί.