ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων : Να μην καταργηθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

syriza

 

 

Κλιμάκιο από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν σήμερα στα γραφεία τους, τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και τον Οργανισμό Εργατικής κατοικίας (ΟΕΚ). Ήταν μια επίσκεψη αλληλεγγύης σε οργανισμούς και εργαζόμενους με ιδιαίτερο συμβολισμό, μιας και η απόπειρα κατάργησής τους χτυπάει τόσο την καρδιά του κοινωνικού κράτους όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με τους εργαζόμενους και εργαζόμενες που συζητήσαμε διαπιστώσαμε πλήρη ταύτιση στην διαπίστωση ότι οι αυτόκλητοι σωτήρες της χώρας συμπεριφέρονται για άλλη μια φορά με τον πιο ανάλγητο και εκδικητικό τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Με τη δανειακή σύμβαση, συμφώνησαν την κατάργηση του ΟΕΚ και ΟΕΕ, όχι στα πλαίσια ενός σχεδίου για τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης, όπως προσχηματικά υποστήριζαν μέχρι χθες, αλλά στη γραμμή εξαφάνισης κάθε παροχής και έργου που έχει αναφορά σε κοινωνικές πολιτικές και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα.

Με την κατάργηση του ΟΕΚ και ΟΕΕ κάθε ίχνος κοινωνικού κράτους θεωρείται μη συμβατό με τη σημερινή πραγματικότητα, που φιλοτεχνούν για έναν ολόκληρο λαό η κυβέρνηση οπερέτα.

Μέτρα και πολιτικές, όπως το πρόγραμμα εργατικών κατοικιών, η επιδότηση των στεγαστικών δανείων και ενοικίων, η λειτουργία των 25 βρεφονηπιακών σταθμών, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού αντιμετωπίζονται εν τέλει, ως η σκουριά από την οποία πρέπει να απαλλαγούν εδώ και τώρα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει διπλή πολιτική ευθύνη, γιατί προέρχεται από τα συνδικάτα και αντί να υπερασπίζεται ως όφειλε βασικά αιτήματα και δικαιώματα του συνδικαλιστικού κινήματος, έχει μετατραπεί σε βασικό πυλώνα, που οργανώνει την ανατροπή όλων των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Ακόμη:

• Ξεπερνούν ως μια μικρή λεπτομέρεια και πετούνε στα αζήτητα 1.400 εργαζόμενους πανελλαδικά, τριάντα από αυτούς στα Τρίκαλα, που εργάζονται στους 2 φορείς.

• Αποσιωπούν και σφυρίζουν αδιάφορα ότι το ΙΚΑ οφείλει και δεν καταβάλει πάνω από 4 δις ευρώ, που έχει εισπράξει για λογαριασμό του ΟΕΚ και ΟΕΕ.

• Κρύβουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δε συμμετέχει, ούτε με ένα ευρώ και το σύνολο της χρηματοδότησης τους προέρχεται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

• Ειδικά στα Τρίκαλα θα σταματήσει η παράδοση 168 έτοιμων Εργατικών κατοικιών, οι οποίες ήδη έχουν κληρωθεί. Θα σταματήσει ένα τεράστιο έργο που απαριθμεί 506 εργατικές κατοικίες, 7800 στεγαστικά δάνεια, 8025 επιδοτήσεις ενοικίου. Θα κλείσει ο παιδικός σταθμός που φιλοξενεί 85 παιδιά εργατικών οικογενειών.

 

Τέλος η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσχωρώντας στη συζήτηση, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, έχει σοβαρές ευθύνες για αυτή την εξέλιξη και καλείται σήμερα αντί να επιλέγει μια στάση σιωπής και αναμονής να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα, τα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα Τρίκαλα,  μέσα από συντονισμένη προσπάθεια, επιδιώκοντας παράλληλα την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και των δικαιούχων εργατικών κατοικιών και στεγαστικών δανείων να εμποδίσουμε την κατάργηση των φορέων ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε εδώ για να πούμε ένα πράγμα. Αυτή η πολιτική της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, αυτή η εγκληματική πολιτική μπορεί να ψηφίστηκε από μία Βουλή που δεν έχει καμία αντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση, τα 2/3 της Βουλής δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1/10 της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Και δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί  γιατί θα καταρρεύσουν, γιατί θα τους ανατρέψει ένα κίνημα λαϊκό, δημοκρατικό, πατριωτικό. Και εδώ δεν χωράνε κομματικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Όλοι μαζί, σαν μια γροθιά πρέπει να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

 

 

.