ΣΥΡΙΖΑ: «Όλοι τους και μόνοι μας»

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα βρεθεί σήμερα Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία και θα επιστρέψει αμέσως αφού βρισκόμαστε πλέον σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον σε σχέση με αυτό στις 20 Μαΐου.

Από το «τείνω χείρα φιλίας προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής» ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία περνά σε ανοιχτό πόλεμο μαζί τους, ιδίως με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, πιστεύουν ότι υπάρχουν οι βάσεις για να ανακάμψουν, αν και κανείς δεν μιλά για ανατροπή πρωτιάς.

Ωστόσο, θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ έπιασε ταβάνι την Κυριακή, την ώρα που οι ίδιοι μπορούν, όπως πιστεύουν τουλάχιστον, να φτάσουν ή έστω να προσεγγίσουν το 30% στις 25 Ιουνίου.

Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως ακόμα κι ένα 10% χάθηκε ως συνέπεια της δήλωσης Κατρούγκαλου, αλλά μπορούν να το προσεταιριστούν ξανά.

Από την άλλη, πάντως, δεν λείπουν στο ΣΥΡΙΖΑ οι ενστάσεις εκείνων που θεωρούν νέο λάθος στρατηγικής την ανάδειξης ως πρωτευούσης της μάχης της Κεντροαριστεράς, θεωρώντας πως δίνει μπόι στη Χαριλάου Τρικούπη που δεν της αναλογεί, αφού εκτιμούν πως η ενίσχυσή της κατά τρεις περίπου μονάδες σε σύγκριση με το 2019 είναι προϊόν καραμπόλας κι όχι συνειδητής επιλογής στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη και στο κόμμα του.

Κάποιοι, μάλιστα, πιο κακοπροαίρετοι ανάμεσά τους ισχυρίζονται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει σκοπίμως τον πήχη χαμηλά προκειμένου να αποφύγει να τεθεί θέμα ηγεσίας μετά τις δεύτερες κάλπες.

Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας είναι πυρ και μανία με τα στελέχη του που δεν τον είχαν προειδοποιήσει για το τι πραγματικά συνέβαινε στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ο ίδιος δεν αποποιείται των ευθυνών που του αναλογούν, αλλά πιστεύει ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Τετάρτης είναι μια καλή ευκαιρία να κάνει την απολογία του, αλλά και να ζητήσει προτάσεις για τη χάραξη της νέας στρατηγικής που θα βασίζεται στην ουσία στο σύνθημα του ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές «όλοι τους και μόνοι μας».

Πιστεύουν, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου ότι το κατεστημένο θα παίξει τα ρέστα του ώστε να αναβιώσει ο παλιός δικομματισμός «που είναι πιο βολικός για το ίδιο από τον απρόβλεπτο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και η ΝΔ θα στηρίξει φανερά και υπόγεια το ΠΑΣΟΚ».

cnn.gr