ΣΥΡΙΖΑ: Η συμμαχία των δύο εναντίον του Πολάκη

Η δημοσκοπική κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα της Νέας Αριστεράς, η πλήρης ασυνεννοησία, τα συντροφικά «μαχαιρώματα» και ο ανηλεής ανταγωνισμός ανάμεσα στα στελέχη πρώτης γραμμής, έχουν δημιουργήσει ένα αφόρητο κλίμα στην Κουμουνδούρου.

Η αίσθηση της απομείωσης του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αναχωρεί για πολιτικό «τουρ» σε Ευρώπη και ΗΠΑ εν όψει των ευρωεκλογών για να έρθει κοντά στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, έχει δημιουργήσει γκρίνια, με αποτέλεσμα η κάθε ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος και το κάθε στέλεχος να προσπαθούν να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα.

Είτε σε μία νέα πιθανή εκλογική κατρακύλα, οπότε η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά μη διαχειρίσιμη, είτε σε μία πιθανή εκλογική «ανάταση», οπότε τα στελέχη θα διαγκωνίζονται για να «πλασαριστούν» δίπλα στον αρχηγό. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει και παραμείνει στις Ευρωεκλογές στη δεύτερη θέση, τότε οι σύντροφοι που σήμερα αντιπαρατίθενται για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την επόμενη μέρα, θα τρέξουν να πάρουν θέση στη νέα ηγετική ομάδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα ίδια τα στελέχη, που έχουν βγάλει από τώρα τα εσωκομματικά «μαχαίρια», θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν αυτούς τους συσχετισμούς που θα τους επιτρέψουν να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί για τις γιορτές στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με Έλληνες της Διασποράς, και λίγο μετά τις γιορτές, συνεχίζοντας την περιοδεία του στο εξωτερικό, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Μελβούρνη. Παράλληλα, στόχος του είναι να εντυπωθεί στους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πολιτική δύναμη που δεν θα παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια σε ευαίσθητα ζητήματα.

Έτσι, ο κ. Κασσελάκης εξετάζει την πιθανότητα να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Από την άλλη, για να μην δώσει την ευκαιρία συγκέντρωσης πολλών αρμοδιοτήτων σε κεντρικά στελέχη, που δεν έχουν, πλέον, και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, όπως οι κ.κ. Παππάς, Πολάκης και Σπίρτζης, που ανάκτησε τελευταία τη λειτουργία του στο κόμμα, επενδύει σε στελέχη της περιφέρειας. Ειρήσθω εν παρόδω, η «συμμαχία» Παππά – Σπίρτζη, που στοχεύει στην «εκπαραθύρωση» Πολάκη, έχει κάνει την Κουμουνδούρου να θυμίζει εμπόλεμο τοπίο.

Αντικαταστάτες

Στο Νόμο Ιωαννίνων, μετά την αποχώρηση της Μερόπης Τζούφη, μεγάλη σημασία έχει η ενεργοποίηση του νέου συντονιστή Στεγαστικής Πολιτικής Θανάση Οικονόμου, πρώην βουλευτή με εμπειρία και γνώσεις, αλλά και της αναπληρώτριας συντονίστριας Δικαιοσύνης Λίλας Σουλελέ. Το κενό αντιπροσώπευσης στην Α’ Αθηνών μετά την ανεξαρτητοποίηση Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου, θα καλύψει η συντονίστρια Πολιτισμού Τζένη Αρσένη. Στη Δυτική Μακεδονία η Έφη Μιχελάκη, ενώ στο Ρέθυμνο ο Θοδωρής Δουλεμπέκης θα ριχτεί στη μάχη της ανασυγκρότησης, μετά και την αποχώρηση του Ανδρέα Ξανθού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύοντας την επιχείρηση «εξωστρέφεια» που επιδιώκει και θέλοντας να δείξει ότι αφήνει πίσω του την γκρίνια, επιχειρεί να έρθει κοντά με πολίτες, για τη δημιουργία μίας νέας δεξαμενής μελών. Επενδύει στις εγγραφές μέσω του isyriza. Με την ψηφιακή πλατφόρμα ευελπιστεί να εγγραφούν ακόμη περισσότερα μέλη και να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ο πρώην υφυπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά, Λευτέρης Κρέτσος, φέρεται να έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό εγχείρημα. Από τον Σεπτέμβριο έχουν εγγραφεί περίπου 50.000 άτομα. Μάλιστα, αυτή η βάση δεδομένων θα αποτελέσει και τη «μαγιά» για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «εξωστρέφεια» εντείνεται και η προσπάθεια για την ανανέωση του κόμματος από τη βάση. Η συντονίστρια των «thinktanks» Διάνα Βουτυράκου έχει στα χέρια της περισσότερα από 3.000 βιογραφικά για τους συνολικά 27 τομείς που έχουν δημιουργηθεί.

vradini.gr