Συντονίζονται ενόψει χειμώνα

 

 

soop_copy

 

 

 

 

Συνεδρίασε την Παρασκευή 09-11-2012 στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ).

 

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η υπενθύμιση αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης με αφορμή και τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστησαν πολλές Τοπικές Κοινότητες του ορεινού όγκου συνέστησε σε όλους να υπάρχει ετοιμότητα, λήψη των αναγκαίων μέτρων και πάνω απ’όλα συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων όπως και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επικρατεί προβληματισμός λόγω της απουσίας του κράτους από την προσπάθεια που καταβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα 17 εκ. ευρώ συνολικά που αναλογούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για δημόσιες επενδύσεις, δόθηκε από το Κράτος μόνο το ένα (1) εκ. ευρώ.

 

Με τα μέτρα πολιτικής προστασίας που προτείνει η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων καθορίζονται λεπτομέρειες για τη λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων προς αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, παγετούς καθώς και μέτρων αυτοπροστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τέλος επισημαίνεται η προσοχή των εμπλεκομένων φορέων στη λήψη των προτεινομένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την υλοποίησή τους.

Η προσπάθεια μειώσεως των επιπτώσεων των πιθανών καταστροφών του χειμώνα, όπως είναι ευνόητο, θα είναι αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη όταν οι λειτουργικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες εφαρμοσθούν σε όλα τα επίπεδα τόσο της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως όσο και των Κρατικών Υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων ανέφερε:

«Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ζήτησε από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες να συγκληθούν τα Συντονιστικά Όργανα της Πολιτικής Προστασίας ενόψει του χειμώνα. Την προηγούμενη χρονιά υπήρξε άριστη συνεργασία των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους Δήμους, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό, με τις ομάδες εθελοντών και τις ομάδες διάσωσης.

Δίνουμε πραγματικά μάχη για να μην δημιουργηθούν προβλήματα και να δώσουμε λύσεις όπου και αν χρειαστεί χωρίς το κράτος να είναι δίπλα μας, μιας και δεν μας έχει δώσει μέχρι σήμερα τα χρήματα που πρέπει να πάρουμε.

Πρέπει να ανταπεξέλθουμε και στο εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο συνολικά έχουμε στην αρμοδιότητά μας 1.100 χιλιόμετρα και καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να είμαστε καθόλα έτοιμα όπως και είμαστε από πλευράς μηχανημάτων, αλλά να υπάρξει και σωστός συντονισμός ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα όλη την χειμερινή περίοδο και να έχουμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο και να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι χιλιάδες επισκέπτες που θα κατακλύσουν το Νομό μας και αυτό τον χειμώνα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σακκελαρίου, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Κολότσιος, , ο αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Ζαρόπουλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πύλης κ. Λαμπρογιώργος, ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκπρόσωποι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, της Πυροσβεστικής Υηρεσίας, της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, των Δασικών Υπηρεσιών, των Εθελοντικών Οργανώσεων.

 

 

 

.