Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
100ml κόκκινο κρασί
½ κ.γ. κύμινο
20ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για τη σάλτσα
500 γρ. σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη
100ml κρασί
50ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
180γρ. ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά ΕΔΕΜ
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί, το περιχύνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να μουλιάσει για 10’ να μαλακώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, δίνοντας το κλασικό σχήμα, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τα σουτζουκάκια για 15’ στους 220ο C.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βράζοντας όλα τα υλικά της για 10’ σε χαμηλή φωτιά.
Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το φούρνο, περιχύνουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε τις πράσινες ελιές και ψήνουμε για ακόμη 20’ στους 180ο C.
Σερβίρουμε με πιλάφι ή πατάτες.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
-Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φρυγανιά με βρώμη, εγώ χρησιμοποίησα ψιλοτριμμένο παξιμάδι
Χρησιμοποιώ πάντα χωριάτικο αφράτο ψωμί, ψίχα που βρέχω με κόκκινο κρασί και όχι νερό