Σκοπελίτικη τυρόπιτα

Αγαπημένη πίτα, βγαίνει από το τηγάνι τραγανιστή και πεντανόστιμη, ετοιμάζεται πανεύκολα και είναι ιδανική για όλες εκείνες τις στιγμές που μαζεύεται η παρέα στα ξαφνικά. Μια ντοματοσαλάτα στο πλάι θα τη δροσίσει ευχάριστα!

Υλικά (για 4-6 άτομα)

Για το σπιτικό φύλλο:

  • 100 γρ. αλεύρι κίτρινο
  • 180 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 170 ml νερό
  • 1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • μέλι, για το σερβίρισμα, προαιρετικά

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ. φέτα αγελαδινή ή κατσικίσια, θρυμματισμένη
  • μαύρο πιπέρι
  • έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σπιτικό φύλλο: Σε ένα λεκανάκι βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια
εύπλαστη, ελαφρώς υγρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20΄.

Κατόπιν τη χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια, πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με νισεστέ και ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε στρογγυλό λεπτό φύλλο.

Ραντίζουμε το κάθε φύλλο με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε τη φέτα σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Τυλίγουμε σε ρολό, πιέζουμε τις άκρες να σφραγίσουν τη γέμιση και κατόπιν στρίβουμε το φύλλο κάνοντας έναν «σαλίγκαρο». Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.

Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουν οι τυρόπιτες χρυσό χρώμα από όλες τις πλευρές.

Τις σερβίρουμε σκέτες ή περιχυμένες με λίγο μέλι και αν θέλουμε με μια ντοματοσαλάτα στο πλάι για τη δροσιά.

Tiropita

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

funkycook.gr