Συνταγή για παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα

Υπάρχουν κάποιες συνταγές που δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Μια τέτοια είναι και η γλυκιά κολοκυθόπιτα με αρωματικό γαρίφαλο, σταφίδες και καρύδια.

Υλικά
5 φύλλα κρούστας
50 γρ βούτυρο
50 γρ. ελαιόλαδο
700 γρ κολοκύθα γλυκιά τριμμένη
60 γρ καρύδια
10 γρ σουσάμι
50 γρ σταφίδες ξανθές
1 σφηνάκι κονιάκ
80 γρ. ζάχαρη καστανή
1/2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Μια πρέζα αλάτι
Ζάχαρη άχνη & κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ να μουλιάσουν. Παράλληλα, καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα καρύδια και το σουσάμι.
Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε και το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Αλείφουμε ένα αλουμινένιο ταψί 40 εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε με «βουτυρόλαδο» και στρώνουμε σταυρωτά το δεύτερο φύλλο.
Τρίβουμε την κολοκύθα και στίβουμε να φύγουν τα υγρά της. Ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, κανέλα & γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και αλάτι. Ανακατεύουμε στα υλικά της γέμισης τα καρύδια, το σουσάμι και τις σταφίδες.
Απλώνουμε τη μισή γέμιση πάνω από τα φύλλα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο, ραντίζοντας με το βούτυρο. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από τη γέμιση.
Σκεπάζουμε με ένα φύλλο, ραντίζουμε με βουτυρόλαδο και απλώνουμε και το τελευταίο φύλλο της πίτας. Πιέζουμε με το πινέλο τα φύλλα περιμετρικά να διπλώσουν μέσα στο ταψί. Κόβουμε σε κομμάτια την πίτα, χωρίς να φτάσουμε ως τον πάτο του ταψιού και απλώνουμε το υπόλοιπο λάδι με το βούτυρο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και 2-3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά να πάρει χρώμα το φύλλο.
Πηγή: iefimerida.gr