Συνέντευξη τύπου της ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων

(Η παράταξη που στηρίζει τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ)

Η αποτροπή του νόθου  συνεδρίου   και το άνοιγμα του δρόμου σ’ ένα συνέδριο που να αντιπροσωπεύει πραγματικά τους εργάτες είναι  το ταξικό μας καθήκον, το καθήκον απέναντι στους συναδέλφους μας και το κάνουμε πράξη!

Οι εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Νομού Τρικάλων αποδεικνύουν περίτρανα τη «σαπίλα» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού , καθώς και των διάφορων κολαούζων του. Τα γεγονότα αποδεικνύουν με αποκαλυπτικό τρόπο το «ποιόν»  των εκπροσώπων του  εργοδοτικού-κυβερνητικού  συνδικαλισμού που για χρόνια κάθονται στον σβέρκο των εργαζομένων,  καταφεύγοντας ακόμα και σε προκλητικά νόθες διαδικασίες. Αναδείχθηκαν και στα μάτια των πιο δύσπιστων εργαζόμενων τα έργα και οι μαύρες μέρες των εργατοπατέρων.

Οι δυνάμεις που στηρίζουμε τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ , τα ταξικά σωματεία που συμμετέχουμε , η παράταξη της ΔΑΣ στο ΕΚΝΤ  θεωρούμε ότι συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις , με τον αγώνα μας εδώ και πολλά χρόνια, με τις κινητοποιήσεις μας τα τελευταία χρόνια να  αναδειχθεί  αυτή η κατάσταση στους Τρικαλινούς εργαζόμενους . Θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε ακούραστα και αταλάντευτα , με μεγαλύτερες δυνάμεις να σπάσει οριστικά το απόστημα  των εργατοπατέρων στο ΕΚΝΤ, να αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός προς όφελος των εργατών. Να γίνει πράξη το σύνθημά μας «Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών και όχι σύμμαχος των κυβερνήσεων και των αφεντικών.

Η μαχητική και αταλάντευτη στάση που κρατήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα είναι στάση ευθύνης προς αυτό το καθήκον και δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Είχαμε μια θέση και στάση ευθύνης απέναντι στους εργάτες των Τρικάλων  από την αρχή «Να μην επιτρέψουμε στους εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ , ΔΑΚΕ να κάνουν ένα συνέδριο νοθείας!» Αυτή τη θέση ευθύνης κρατήσαμε σταθερά ενάντια σε κάθε εμπόδιο και συμβάλαμε τα μέγιστα να γίνει πράξη! Αυτός  ήταν ο κύριος σκοπός των παρεμβάσεών μας όλες τις προηγούμενες μέρες. Ν’ αποτραπεί ένα νόθο συνέδριο και ν’ ανοίξει ο δρόμος για ένα συνέδριο που να αντιπροσωπεύει πραγματικά τους εργάτες. Αυτό ήταν το ταξικό μας καθήκον, το καθήκον απέναντι στους συναδέλφους μας και το κάναμε πράξη!

Πολλού όψιμοι  δήθεν υπερασπιστές του συνδικαλιστικού κινήματος  δεν θέλησαν να δουν  την ουσία των πραγμάτων. Αναφέρθηκαν σε  υποτιθέμενες  κομματικές αντιπαραθέσεις και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ συνδικαλιστών για τις καρέκλες. Η μάχη που δίνουμε αυτούς τους μήνες στο ΕΚΤ, δεν είναι για τις πλατιές καρέκλες. Αυτές τους τις χαρίζουμε! Είναι μια μάχη δίκαιη και αφορά όλη την εργατική τάξη της περιοχής μας για  να απαλλαγεί από το βραχνά των εργατοπατέρων.

 

 

Η κοκορομαχία  μεταξύ των εργατοπατέρων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δε μας αφορά ούτε μας αγγίζει!  Ο  κουρνιαχτός  που σηκώνουν είναι  για να καλύπτει  ο καθένας τα αμαρτήματα του. Οι δήθεν τσακωμοί τους είναι προφάσεις για να καλύπτουν τις αμαρτίες τους. Τώρα που αποφασιστική παρέμβασή μας κατασταλάζει τον κουρνιαχτό τα αμαρτήματα τους αποκαλύπτονται όλο και πιο πολύ.

Οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων  είναι αποκλειστικά  υπεύθυνοι -με τη διαχρονική στάση τους- για τη συκοφάντηση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, για την απομάκρυνση των εργαζομένων από τα σωματεία τους. Η εικόνα των μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού ακροατών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΝΤ στις 30 Μάη είναι περισσότερο από αποκαλυπτική για τα παραπάνω.

Αντίθετα οι ζωντανές  δυνάμεις του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος , οι δυνάμεις που συσπειρώνονται  στο ΠΑΜΕ, είναι αυτές που μάχονται για την αναγέννηση και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος . Η λειτουργία των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ , οι δράσεις τους , οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος  σηματοδοτούν αυτή την προοπτική . Είναι μέρα με τη νύχτα με τα  πεπραγμένα του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Μας χωρίζει άβυσσος! Η δράση μας είναι απόδειξη γι’  αυτό.

Ορισμένοι απορούν ακόμη γιατί  είναι   νόθο το συνέδριο!!! Οι αποδείξεις για τη νοθεία , η στάση τους , τα άπλυτα που βγαίνουν καθημερινά στη φόρα γεμίζουν σελίδες ολόκληρες που αποδεικνύουν τη νοθεία!

Οι εξελίξεις δείχνουν για ακόμη μια φορά  ότι μόνο η ενίσχυση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπορούν να βάζουν φρένο σ’ αυτή την κατάσταση, να αλλάξουν τα πράγματα, να βγάλουμε το κίνημά μας από το τέλμα και την αναξιοπιστία που οδηγεί σε απομάκρυνση των εργαζομένων, των νέων εργαζομένων από τα σωματεία.

Η θητεία της διορισμένης διοίκησης λήγει την Πέμπτη 7 Ιούνη.

Μπροστά σ’ αυτό το ζήτημα προτείνουμε με κάθε συναίσθηση ευθύνης, όπως πράξαμε και  εως σήμερα,  προτείνουμε το εξής: 

Να καταθέσουμε αίτηση στο Πρωτοδικείο για διορισμό διοίκησης που να συμμετέχουν ισάξια όλες οι ενδιαφερόμενες παρατάξεις με ολιγόμηνη θητεία και με μοναδικό και  αποκλειστικό σκοπό την εκκαθάριση του μητρώου του ΕΚΝΤ, τον έλεγχο νομιμότητας των αρχαιρεσιών και διαδικασιών των σωματείων μελών και τη διενέργεια καθαρού συνεδρίου απαλλαγμένο από νόθους αντιπροσώπους . Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις να πάρουν τις ευθύνες τους.