Συνάντηση του προέδρου της ΕΣΕΕ με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου

Οι συνέργειες των Δήμων με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, ΚΕΔΕ και ΕΣΕΕ συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους ώστε το σημαντικό έργο των «Open Mall» να αρχίσει να υλοποιείται προς όφελος των πολιτών και των εμπόρων.

Η ΕΣΕΕ έθεσε τα σημαντικότερα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας των Δήμων και σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως είναι το ύψος και ο τρόπος καθορισμού των δημοτικών τελών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ ως εργαλείο μείωσης του λειτουργικού κόστους για τους Δήμους και τις επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της βελτίωσης χωροθέτησης των λαϊκών αγορών.

«Είχα την ευκαιρία στη συνάντηση με τον κ. Καρανίκα να υπογραμμίσω την βούληση μου για παροχή από την ΚΕΔΕ ολόπλευρης υποστήριξης στο Πρόγραμμα ‘Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου’. Ενθαρρύνουμε και προωθούμε τις συμπράξεις των Δήμων με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, και τα ‘Open Mall’ είναι ένα στοίχημα που θέλουμε να το κερδίσουμε μαζί, προς όφελος τόσο των Δήμων όσο και των τοπικών αγορών» δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Επισήμανε παράλληλα ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις είναι ο «κορμός» κάθε Δήμου και εκτίμησε ότι μέσα από τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας προς όφελος όλων των δημοτών.

Από την πλευρά του ο κ. Καρανίκας παρατήρησε ότι η ευημερία των τοπικών κοινωνιών που είναι ο στόχος κάθε Δημοτικής Αρχής είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη των εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στα όρια τους. Ανέφερε ακόμη πως το 2020 θα χρειαστεί η πλήρης κινητοποίηση των Δήμων στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των Open Mall σε πολλές περιοχές της χώρας, που – όπως είπε – αποτελεί «ένα εθνικό project με προστιθέμενη αξία για το σύνολο της οικονομίας».

«Ο κ. Παπαστεργίου μπορεί να εισφέρει την πολύτιμη εμπειρία του από το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας του Δήμου Τρικάλων με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης και να ενεργοποιήσει τα ‘αντανακλαστικά’ των Δήμων όχι μόνο για την πρόοδο και επιτυχή ολοκλήρωση των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου αλλά και για την εν γένει δημιουργία ενός περιβάλλοντος ‘φιλικού’ στο επιχειρείν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε.