Συναγερμός στον Καναδά: Εξαφανίζονται οι πολικές αρκούδες

Ενδεικτική της κλιματικής αλλαγής που μαίνεται στον πλανήτη μας είναι η σταδιακή εξαφάνιση ειδών από το φιλικό τους οικοσύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, είναι η εξαφάνιση των πολικών αρκούδων στο δυτικό κομμάτι του Κόλπου Χάντσον στο νότιο άκρο του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η κυβερνητική έρευνα μέσα στα τελευταία χρόνια υπήρξε δραματική μείωση του αριθμού των θηλυκών αρκούδων, αλλά και των μικρών αρκούδων γενικότερα. Στην έρευνα, που διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια, οι ερευνητές συνήθως πετούν με πτητικά μέσα πάνω από την περιοχή που υπάρχουν πολικές αρκούδες, περιοχή η οποία περιλαμβάνει την πόλη Τσώρτσιλ, έναν τουριστικό προορισμό που διαφημίζεται και ως η «πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας», για να μετρήσουν τον αριθμό των αρκούδων και να εξάγουν τις τάσεις του πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας έρευνας που έγινε στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 194 αρκούδες και, με βάση αυτή την καταμέτρηση, υπολόγισαν ότι ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται σε 618, σε σχέση με 842, που ήταν ο πληθυσμός τους πριν από πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας, η σύγκριση με τις εκτιμήσεις των εναέριων ερευνών από το 2011 και το 2016 έδειξε ότι ο πληθυσμός του Δυτικού Κόλπου Χάντσον «ενδέχεται να μειώνεται σε αφθονία». Αποκάλυψαν, επίσης, «σημαντικές μειώσεις στο συνολικό αριθμό των ενήλικων θηλυκών και των υποεφηβικών αρκούδων μεταξύ 2011 και 2021».

 

Οι ερευνητές, κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση σχετικά με τον πληθυσμό τους, ανέφεραν ότι οι παρατηρούμενες μειώσεις συνάδουν με τις μακροχρόνιες προβλέψεις σχετικά με τις δημογραφικές επιπτώσεις, που έχει η κλιματική αλλαγή στις πολικές αρκούδες. Οι ίδιο, ωστόσο, πρόσθεσαν στο μίγμα της μείωσης πληθυσμού και τις πιθανές μετακινήσεις των αρκούδων σε γειτονικές περιοχές, αλλά και το κυνήγι.

Ο βιότοπος των θαλάσσιων πάγων των αρκούδων εξαφανίζεται με ανησυχητικό ρυθμό, καθώς ο βορράς του πλανήτη θερμαίνεται έως και τέσσερις φορές ταχύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο θαλάσσιος πάγος έχει γίνει λιγότερο παχύς και σπάει νωρίτερα την άνοιξη και παγώνει αργότερα το φθινόπωρο. Οι αρκούδες βασίζονται στον πάγο για να μπορούν να αναζητούν φώκιες, να μετακινούνται και να αναπαράγονται.

Το παγόβουνο στον Κόλπο Χάντσον έχει μειωθεί κατά σχεδόν 50% το καλοκαίρι από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ. Μάλιστα, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια στο περιοδικό Nature Climate Change σημείωσε ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχεδόν εξαφάνιση των πολικών αρκούδων του κόλπου, σημειώνοντας ότι στις δυτικές ακτές του υπήρχαν 1.200 τη δεκαετία του 1980.

reader.gr